Hoppa till huvudinnehåll

Knipan i Ekenäs får besök av Pokémonjägare

Mathilda Liljestrand och Benjamin Lundin fascineras av Pokemon.
Mathilda Liljestrand och Benjamin Lundin är fascinerade över Pokémon Go. Notera Lundins Pokémonkeps. Mathilda Liljestrand och Benjamin Lundin fascineras av Pokemon. Bild: Yle / Jonas Sundström benjamin lundin,Pokémon Gold och Silver,Pokémon-anime

Spelet Pokémon Go har förtrollat både unga och äldre världen runt, det finns också monsterfantaster i Västnyland. Spelet är både aktivt och socialt, menar spelare Mathilda Liljestrand.

Populärkulturens Wikipedia Benjamin Lundin är ett hängivet Pokémon-fan sedan 20 år tillbaka. Han ger bakgrunden till Pokémon-filosofin. Allt började med japanen Satoshi Tajiri.

- Som barn tyckte han om att samla insekter i naturen. Senare, när han var vuxen, såg han hur naturen hade dragit sig tillbaka och fått ge vika för städerna. Då ville han ge dagens barn möjlighet att uppleva samma utforskarglädje han själv hade upplevt som barn, säger Lundin som jobbar som Ingå kommuns informatör då han inte jagar Pokémondjur.

Karisbon Mathilda Liljestrand har varit på jakt efter nya Pokémon allt sedan spelet lanserades i Finland förra veckan.

- Just nu har jag över 100 Pokémon, men bara 40 specifika Pokémondjur.

Fiskars fyllt av Pokémon

Pokémon Go-spelet kan vara ett bra sätt att utforska sin egen hembygd. Spelet har tagit Liljestrand runtom i Västnyland.

- Det finns många Pokémon i Fiskars och Ekenäs.

Det känns som om en 20 år gammal dröm har blivit verklighet

Restaurang Knipan, gamla stadshuset och Helene Schjerfbeck-monumentet i Ekenäs har de senaste dagarna fått besök av unga med näsan i skärmen. Vid de här platserna finns olika Pokémon-aktiviteter.

Också kommungården i Ingå har blivit ett populärt mål för unga.

- Plötsligt har vi sett folk vid kommungården som vi inte ens visste att var Ingåbor, säger kommunens informatör Lundin och säger att också kyrkan i Ingå har fått besök av Pokémonspelare.

Dröm som blivit verklighet

För inbitna Pokémonfantaster är det nya spelet en dröm.

- Sedan jag var liten har jag alltid drömt om att vara en Pokémonjägare, säger Liljestrand som själv samlade på de fysiska Pokémonkorten när hon var barn.

- Det känns som om en 20 år gammal dröm har blivit verklighet, fortsätter en euforisk Lundin.

Trots den enorma framgången med Pokémon Go har spelet fått mycket kritik. Polisen i Finland har uppmanat fotgängare och bilister att inte titta ner i skärmen medan de rör sig i trafiken.

- Du måste nog vara alert och se omkring dig. Det är en nackdel med spelet.

Pikachu kan lura på grannens bakgård

De virtuella fickmonstren kan också vara utplacerade på någons bakgård.

- Jag har inte själv råkat ut för det, men om det skulle hända skulle jag knacka på dörren och fråga i fall jag får kila in en sväng på gården, säger Benjamin Lundin.

- Jag har varit tvungen att gå riktigt nära någons gård, men jag har försökt vara respektfull när jag har fångat en Pokémon, säger Mathilda Liljestrand.

Ägg får dig att gå tio kilometer

Det finns också fördelar med spelet.

- Du sitter inte inomhus, utan du måste faktiskt gå ut ur huset för att spela det här, säger Mathilda Liljestrand.

Vad är Pokémon Go?

I mobiltelefonspelet Pokémon Go samlar du "pocket monsters", virtuella fickmonster.

Som hjälp har du din telefon, kamera, karta och gps.

Djuren du fångar och samlar är virtuella, men allt händer i riktig miljö.

För att hitta och fånga djuren måste du alltså gå i en verklig miljö.

- Jag har jobbat massor, så jag har inte hunnit gå hela dagar. Men, de senaste dagarna har jag kanske gått sju kilometer för att hitta Pokémon, säger Liljestrand.

En del Pokémon finns i virtuella ägg som du bär med dig. För att de här ska kläckas måste du gå flera kilometer.

- Vissa ägg kräver att du promenerar två kilometer, andra fem och tio kilometer. Jag tror inte att alla som spelar Pokémon Go skulle ha gått de där tio kilometrarna, säger Benjamin Lundin.

Förenar folket

Förutom att spelet kan aktivera fysiskt passiva unga finns det också en social dimension med spelet.

- Jag har träffat massor med nya människor som spelar, det är jätteroligt, säger Liljestrand som ska på en Pokémonträff till Helsingfors på fredag.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Västnyland