Hoppa till huvudinnehåll

Kontanter blir beställningsvara på Danske Bank i Vasa

Danske bank logo
Danske Bank Danske bank logo Bild: Mikael Crawford/Yle banker

Den som vill lyfta kontanter på Danske Banks kontor i Vasa får från och med i höst vänta ett par dagar på att få sina pengar. Efter att pengarna beställs tar det ett par dagar innan de levereras till kontoret.

Orsaken till det här är att efterfrågan på kontanter har minskat kraftigt. Därför vill man heller inte uppbevara pengarna på kontoret. Det senaste året har uttagen över disk gått ner med 20-30 procent.

- I medeltal har vi ett tiotal kunder per dag som vill lyfta kontanter, säger bankdirektör Fredrik Björk. De flesta gör små uttag och i 99 procent av fallen är det fråga om eurouttag.

Björk säger att det också i framtiden går att lyfta kontanter från Danske Banks kontor, exempelvis utländska valutor som inte går att få via automat. Det går att beställa pengarna via nätet eller genom att besöka kontoret.

- Kontanterna levereras inom ett par dagar. Om det kniper kan vi också få hit pengarna samma dag, som snabbleverans.

Förändringen införs den 5 september. Övriga tjänster på kontoret påverkas inte.