Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnoaktivists mördare åtalas för brott mot staten i Pakistan

Brodern till den mördade pakistanska kvinnoaktivisten Qandeel Baloch erkänner sitt dåd.
Brodern erkände mordet och sade sig vara stolt över sitt dåd. Brodern till den mördade pakistanska kvinnoaktivisten Qandeel Baloch erkänner sitt dåd. Bild: EPA/FAISAL KAREEM Qandeel Baloch,Pakistan,hedersmord,hedersrelaterat våld

Ett hedersrelaterat mord på en ung kvinna i Pakistan har fått så mycket uppmärksamhet inom landet och utomlands att åtalet mot den misstänkte mördaren rubricerats som brott mot staten.

Den 26-åriga modellen och kvinnoaktivisten Qandeel Baloch mördades av sin bror i föräldrarnas hem i Punjab förra veckan.

Brodern erkände dådet och sade sig inte ångra det eftersom systern skadat familjens heder.

- Jag är stolt över det jag gjorde. Hon drog vanära över vår familj, sade han.

- Flickor föds till att vara där hemma och följa traditionerna. Min syster gjorde aldrig det, sade brodern då han erkände.

Mord kan förlåtas

Hundratals kvinnor dödas varje år i hedersrelaterade mord i Pakistan, men det här fallet fick extra mycket uppmärksamhet eftersom offret hade hög feministisk profil och var kändis på sociala medier.

Qandeel Balochs Facebookkonto hade nästan 800 000 följare på tisdagen.

Hon postade ofta bilder och videor på sig själv som i Pakistan betraktades som vågade och ibland skandalösa. Hon tog också kraftigt ställning för kvinnors rätt att själva bestämma över sina liv.

I mordfall kan förövaren i Pakistan gå fri om offrets familj uttalar förlåtelse, enligt traditionell sharia.

Nu har emellertid lokalregeringen i Punjab efter den stora uppmärksamheten kring mordet på Baloch bedömt att brottet är så pass allvarligt att det ska rubriceras som brott mot staten. Då kan förövaren inte få förlåtelse.

Den här åtgärden är mycket ovanlig, enligt en polistjänsteman i Punjab.

En ny nationell lag som ska göra det omöjligt för mördare att gå fria genom att få förlåtelse av offrets familj har beretts redan länge men fastnat i parlamentet.

Premiärminister Nawaz Sharif lovade i februari försnabba behandlingen av lagförslaget, men människorättsaktivister säger enligt Reuters att det inte skett några framsteg sedan dess.