Hoppa till huvudinnehåll

Loppisarnas kundström i Vasa är stabil

Olika prylar till försäljning på en loppmarknad.
Arkivbild. Försäljning på en loppmarknad. Olika prylar till försäljning på en loppmarknad. Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Både loppisbesökarna och försäljarna i Vasa har hittat vidare efter att lopptorget Adam & Ewa fick sätta lapp på luckan tidigare i år. Många andra lopptorg har haft mera aktivitet under de senaste månaderna.

- Det har blivit lite bättre och det är positivt. Vi har fått en del av Adam & Ewas före detta kunder. Jag är verkligen ledsen för deras del. Det är bra för oss, men ändå är det synd, säger Serif Tas som äger Elo Loppis Outlet på Storalånggatan.

Serif Tas vid kassan av Elo Loppis i centrum av Vasa
Sarif Tas. Serif Tas vid kassan av Elo Loppis i centrum av Vasa Bild: Yle/Axel Brink vasa

Adam & Ewa fanns liksom Elo Loppis nära centrum. Trots det har man även märkt av förlusten av Adam & Ewa även utanför Vasa centrum.

På Fyndis i Smedsby har både antalet försäljare och besökare ökat markant under de senaste månaderna.
- Det är en tråkig historia för Adam & Ewa, och för all loppisverksamhet överlag. Men nog gynnar det oss måste jag säga. Konkurrensen är hård inom den här branschen också, säger Stefan Flygar, en av delägarna på Fyndis.

Nära flygfältet finns Combo som har haft öppet i ungefär ett år. Där är det ännu svårt att säga hur stor del av deras försäljare och kunder som har hittat dit efter att Adam & Ewa avslutade sin verksamhet.

- Det är lite svårt att säga i och med att vi inte var verksamma här förra sommaren. Vi har inte några tydliga referenspunkter att jämföra med. Men säkert har det påverkat, säger Andreas Berg, ägare av Combo.

Andreas Berg i en av Comboloppisets korridorer.
Andreas Berg. Andreas Berg i en av Comboloppisets korridorer. Bild: Yle/Axel Brink vasa

På Combo har köerna till att få hyra bord varit lika långa ungefär hela året. Därför tror Berg att man i höst får en bättre bild av läget.

Aktiva loppisbesökare

På Combo tycker Andreas Berg att attityden mot loppisar har förändrats mycket de senaste decennierna.

- Jag var inte någon stor loppisentusiast själv för 20 år sedan. Jag tror inte att människor gick på fester och skröt om sin kofta som de har hittat på loppis. I dag är det annorlunda. I dag lyfts återvinningen fram på modebloggar och i sociala medier, säger Berg.

Även på Fyndis tycker man att inställningen har förändrats.

- Ingen behöver skämmas mer över att handla på loppis. Det är ju så bra produkter nu för tiden, rena och nästan nya kläder. Det är en otrolig skillnad jämfört med tio år sedan.
- Jag skulle nog säga att lokalbefolkningen är ivriga loppisbesökare. Och de kommer från alla samhällsklasser, både försäljarna och köparna, säger Stefan Flygar.

Rolig sysselsättning

Gunilla Nyman och Emilia Söderman har hittat till Comboloppiset från Petalax och Malax. De är på loppis ganska ofta.

Gunilla Nyman och Emilia Söderman
Gunilla Nyman och Emelia Söderman. Gunilla Nyman och Emilia Söderman Bild: Yle/Axel Brink comboloppis

- Jag tycker det är en trevlig hobby att gå runt och se. Jag är mest på jakt efter vardagliga saker, säger Nyman.
- Inte är jag så ofta på loppis. Nu som då är jag med som sällskap mest och ser om man hittar några billiga saker, säger Söderman.

Mattias Hellman och sonen Viljo Hellman kommer från Tammerfors. De hälsar på släkten och passade på att kolla in lite loppisar.

Viljo och Mattias Hellman på Comboloppis
Mattias Hellman. Viljo och Mattias Hellman på Comboloppis Bild: Yle/Axel Brink comboloppis

- Jag tänker nog både på plånboken och miljön. Jag är ganska ofta på loppis, några gånger i veckan, säger Mattias Hellman.

Läs också