Hoppa till huvudinnehåll

Nästan alla 1 300 anställda hos Anttila sägs upp

anttila
anttila Bild: YLE/Fred Wilén lippulaiva

Varuhuskedjan Anttila sökte sig i konkurs på tisdagen och meddelade på onsdagen att nästan alla 1 300 anställda sägs upp.

– Men det betyder inte att alla mister sina jobb. Vi försöker ordna jobb åt så många som möjligt i fortsättningen. Om varuhusen hålls öppna så finns det ännu mycket arbete att erbjuda, säger konkursboets förvaltare Mikko Tiilikka.

Sammanlagt finns det 31 Anttila Kodin 1-varuhus i Finland och alla hyr sitt utrymme; en tredjedel av varuhusen finns i Nyland.

- Så är det tyvärr säger huvudförtroendeman Kai Vauhkala. I Nyland talar vi om 500 - 600 anställda, i varuhusen och centralenheten.

När Anttila stänger sina dörrar påverkas av hur försäljningen sker.

– Om företaget säljs som en helhet kan kan lösningen komma fort. Om man däremot säljer ut varorna från varuhusen så kommer det att ta en stund innan försäljningen kan avslutas, säger konkursboets förvaltareTiilikka.

Kunder kan bli utan varor

De som beställt varor från Anttilas näthandel under den senaste tiden riskerar bli utan både varor och ersättning.

Det här gäller varor som beställts och betalats för innan Anttila drabbades av konkurs men ännu inte levererats, säger Tiilikka.

– Konkurslagen utgår från att om man inte mottagit varan har inte äganderätten övergått till kunden. Det betyder att konkursboet inte längre får överlåta varan till köparen, eftersom varan då tillhör konkursboet.

Om man betalat med kreditkort går det att ansöka om ersättning hos det egna kreditbolaget.

Varuhuset Anttila stängde tillfälligt sin näthandel igår.

Läs också