Hoppa till huvudinnehåll

Nördarnas tidevarv är här – ”det är okej att medge att du är nörd”

Axel Nurmi kallar sig själv en nörd.
Som stolt nörd besökte Axel Nurmi tidigare i år Fylke och Bilbo Baggers hus. Axel Nurmi kallar sig själv en nörd. Bild: Privat axel nurmi

Den obegripligt stora hajpen kring Pokémon Go-spelet har skakat världen. Allt tyder på en sak: det är numera coolt att vara en nörd!

I takt med att folk fångar Pikachu, Bulbasaur eller Krabby i alla världens hörn verkar det som att vi alla bara får acceptera att Pokémon Go är det största populärkulturella fenomenet just nu. Släng er i väggen, Beyoncé och Tarzan.

Axel Nurmi har varit Pokémonfantast sedan dagistiderna och förstår hajpen kring spelet som nu är på tapeten.

- Det känns som att alla som vuxit upp med Pokémon alltid haft en dröm om att själv kunna fånga pokémons på riktigt. Och det här är det närmaste vi har kommit hittills, säger Axel.

I och med Pokémon Go är det mer eller mindre bekräftat att nördar är accepterade i dagens samhälle. Så har det inte alltid varit, det vet Axel.

- När jag spelade Pokémon i högstadiet såg jag till att ingen visste om det. Inte vet jag om det hade gjort någon skillnad men nog var jag ändå rädd för att bli mobbad, så jag var noggrann med att hålla det hemligt, säger Axel.

Nu drar sig nästan ingen för att vara öppen med sin kärlek till Pokémon, Game of Thrones eller andra fenomen med nördkopplingar. Det märker Axel, som klassat sig som nörd i åratal.

- Det har blivit lättare att vara nörd. Det är okej att medge att man är nörd, och tidigare ”nerd properties”, saker som bara nördar brytt sig om (som Pokémon eller Game of Thrones) är numera mainstream.

Helt ny sorts hysteri

Axel kan inte komma på ett enda fenomen som skulle komma ens i närheten av den otroliga hajp som nu omsusar Pokémon Go-applikationen.

- Det är svårt att jämföra hysterin med något tidigare fenomen. Pokémonhysterin vid millennieskiftet hade liknande drag. Men till exempel Game of Thrones-hajpen är koncentrerad till en kort period under året, och det var inte ens så populär utanför fantasykretsar i början.

Samma gäller för Harry Potter, Sagan om Ringen och andra kultförklarade ”nördfenomen”.

- Skillnaden med tidigare fenomen är att de inte syntes i gatubilden på samma sätt, säger han.

Men med Pokémon är det annat. Senast i måndags träffades hundratals Pokémonfantaster i Helsingfors för att jaga tillsammans. Och hajpen kommer inte att lägga sig första taget, tror Axel.

- Intresset är så stort och appen är byggd på ett sådant sätt att det sporrar till fortsatt spel, säger han.

  • Europas krutdurk: Islänningarna lever med Ragnarök under fötterna

    Risken för utbrott ökar i takt med att glaciärerna smälter.

    I takt med att världen blir varmare och de isländska glaciärerna smälter, ökar också risken för vulkanutbrott på Island. Glaciärerna har nämligen en funktion som ett slags "lock" på berggrunden. När det locket lyfts har lavan lättare att ta sig upp till ytan. Men vad beror det på att Island är så otroligt vulkaniskt aktivt?

  • Forskning: Två av fem äldrevårdare har övervägt att säga upp sig

    Allt fler känner sig utmattade efter arbetsdagen.

    Det har blivit vanligare för äldrevårdare runtom i Finland att vilja säga upp sig. Två av fem äldrevårdare har övervägt att avsluta sin karriär inom branschen. Det visar ny forskning vid universiteten i Helsingfors och Jyväskylä, rapporterar nyhetsbyrån STT.