Hoppa till huvudinnehåll

Preventivmedel bland unga handlar om pengar

Snart är p-pillret enklare än någonsin att skaffa. I alla fall enklare än på 60-talet.
Arkivbild. Snart är p-pillret enklare än någonsin att skaffa. I alla fall enklare än på 60-talet. Bild: YLE p-piller

Priset för preventivmedel kan lätt bli en oöverkomlig månatlig summa för många unga. Och om pengarna inte räcker till, är det lätt hänt att man låter bli att köpa pillren. En del kommuner erbjuder unga gratis preventivmedel, men i Vanda finns det ingen åldersgräns för att få gratis preventivmedel för första gången.

Borgåbon Erica-Mari Bagger fick de första råden gällande preventivmedel av sin pappa, som tog ett snack med sin dotter och hennes dåvarande pojkvän. Den 22-åriga unga kvinnan har använt preventivmedel i sex år.

- Jag skulle aldrig någonsin lita på så kallade säkra dagar eller att avbryta samlaget. Det kan alltid ske misstag, säger Bagger kort.

Erica-Mari Bagger.
Erica-Mari Bagger. Erica-Mari Bagger. Bild: Yle/Ronnie Holmberg erica-mari begger.

Och misstag har skett i Baggers umgängeskrets. Några har gjort abort medan någon annan fattat ett annorlunda beslut.

- Att avbryta en graviditet får en att må dåligt och många har behövt stöd, säger Bagger.

Färre aborter

Antalet aborter har sjunkit under hela 2000-talet. I hela landet gjorde 9 800 aborter under det senaste statistikförda året 2014. Av dessa utfördes över en tredjedel i Nyland. Majoriteten av aborterna gjordes med hjälp av läkemedel.

- Det är glädjande att aborterna bland minderåriga håller på att minska, säger Oskari Heikinheimo som är avdelningsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Enligt Heikinheimo är ungdomar smarta och ansvarstagande. Dessutom har den sexualundervisning som ordnas i skolorna varit betydande.

-Jag hoppas att social- och hälsovårdsreformen för med sig en enhetlig praxis gällande preventivmedel i kommunerna. Ingen ska behöva gå utan preventivmedel i Finland på grund av brist på pengar, poängterar Heikinheimo.

Vanda sparar genom gratis preventivmedel

I Nyland varierar kommunernas förhållningssätt till gratis preventivmedel. Vanda har framskridit längst då alla kan få något slags preventivmedel gratis, det gäller inte bara ungdomar. Sedan årsskiftet erbjuder staden dessutom preventivmedel till alla som genomfört en abort.

För ett par år sedan märkte man i Vanda att statistiken för aborter var alarmerande. När preventivmedel blev gratis minskade antalet aborter anmärkningsvärt.

-När preventivmedel som spiraler och kapslar blev avgiftsfria blev aborterna färre, konstaterar direktören för hälsovårdsservicen i Vanda, Jarmo Kantonen.

Jarmo Kantonen.
Jarmo Kantonen. Jarmo Kantonen. Bild: Yle/Antti Kolppo jarmo kantonen

Eftersom hälsovården i Vanda måste vara kostnadseffektiv, började man också tänka på de avgiftsfria preventivmedlen som en del av den stränga ekonomiska hushållningen.

-Avgiftsfria preventivmedel har verkligen konstaterats vara ekonomiskt vettigt. En remiss till specialsjukvården kostar hundralappar och en abort ännu mer. I Vanda pratar man till och med om hundratusentals i abortpengar varje år, räknar Kantonen.

Fullmäktigemotion i Borgå

Institutet för hälsa och välfärd har redan i flera år rekommenderat att alla kommuner ska erbjuda gratis preventivmedel för unga under 20 år. Men så är det ingalunda överallt och kommunernas preventivmedelsutbud varierar.

I Helsingfors har ett medborgarinitiativ kring de avgiftsfria preventivmedlen startat och i riksdagen finns ett initiativ till ett lagförslag. I Esbo godkände fullmäktige i våras initiativet om preventivmedel. Efter semestrarna ska staden börja dela ut p-piller, spiraler och hormonkapslar till unga under 20 år.

Eija Väänänen visar en hormonspiral
Hormonspiral. Arkivbild. Eija Väänänen visar en hormonspiral Bild: Yle/Helena von Alfthan hormonspiraler,myrbacka social- och hälsostation,Preventivmedel

I Borgå behandlas för tillfället en fullmäktigemotion om att alla unga under 25 år ska erbjudas gratis preventivmedel.

- Med glädje skulle jag vilja att det går så här. Preventivmedel för tre månader kostar mig 46 euro och om jag inte hade fått stöd från andra håll, så skulle jag inte klara av att betala det. För en studerande som enbart lever på stödpengar från FPA är pengarna ett bortfall från maten, säger Bagger.

Några av hennes vänner har till och med skippat preventivmedel på grund av brist på pengar.

-Först har man ätit gratis piller i tre månader, och sedan tar ens egna pengar slut. Man köper inte pillren om man inte har pengar, säger Bagger.

Vetskapen om preventivmedel inte den bästa

Hälsovårdaren Maija Laurén från preventivrådgivningen i Borgå skriver under vikten av gratis preventivmedel. Enligt henne är till och med ett pris på några tiolappar en tröskel för en ung person med ont om pengar.

- Alldeles säkert är priset en tröskel för unga som måste betala för mat, hyra och allting annat. Gratis preventivmedel skulle få ungdomarna att fortsätta använda dem, säger Laurén.

Maija Laurén.
Maija Laurén. Maija Laurén. Bild: Yle/Antti Kolppo maija laurén

Vetskapen om könssjukdomar är på en betydligt bättre nivå bland ungdomar än den om preventivmedel. Laurén säger att skolans undervisning kan komma vid fel tidpunkt för enskilda elever.

- De unga känner till pillret, men de vet inte hur det fungerar, vad det är, hur det används och hur ett piller kan förhindra en graviditet. Men förstås är de också intresserade av andra preventivmedel, förklarar Laurén.

Artikeln är översatt från finska och ursprungligen skriven av Outi Pukkila för Yle Helsinki.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland