Hoppa till huvudinnehåll

Dystert för lantbrukarna – inkomsterna sjönk med 40 procent i fjol

Kon Lisette på Västankvarn gård
Det är framför allt Finlands mjölkproducenter som är i svårigheter. Kon Lisette på Västankvarn gård Bild: Yle/Maria Wasström ko,lador

Lantbrukarnas ekonomiska läge fortsätter att vara dystert och det verkar inte finns någon förbättring i sikte. Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK förutspår att situationen kan förvärras ytterligare.

Naturresursinstitutets preliminära prognos för 2015 visar att gårdarnas företagarinkomst minskar med hela 40 procent jämfört med året innan. I fjol var jordbrukarnas inkomster i snitt 9 700 euro per gård, när de året innan, 2014, var 16 900 euro.

– Situationen har inte blivit bättre på något sätt i år, snarare tvärtom. Marknadspriserna är lika dåliga som förra året och det finns ett tryck att de ännu sjunker. Det är helt säkert att det inte blir en märkbar förbättring, och det är möjligt att situationen till och med förvärras, uppskattar Juha Marttila, ordförande för Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.

Inkomsterna i Finland sjunker mest i hela EU

Enligt MTK är orsaken till lantbrukarnas försämrade ekonomiska läge det att marknadspriserna sjönk i fjol men produktionskostnaderna sjönk inte. I fjol var det framför allt det låga producentpriset på mjölk som förvärrade situationen för lantbrukarna.

– Förra året var riktigt dåligt för lönsamheten inom lantbruket. Lönsamheten och jordbrukarnas inkomster har minskat sedan 2012, säger Juha Marttila, ordförande för MTK.

Enligt MTK minskade gårdarnas företagarinkomster i Finland mest i hela EU förra året.

– Det blev minskningar i jordbruksstödet och förseningar med utbetalningar av stöden, som också påverkade och försämrade jordbrukarnas situation i fjol, påpekar Marttila från MTK.