Hoppa till huvudinnehåll

Företagarordförande: Anttilas varuhus viktigt för Lojo

Anttilaskylt i Åbo. Anttila stänger i Åbo 2014.
Anttilas konkurs stänger nyöppnade varuhuset i Lojo. (Arkivbild) Anttilaskylt i Åbo. Anttila stänger i Åbo 2014. Bild: Yle/Nora Engström anttila-skylt

Anttilas konkurs för ett par dagar sedan kommer att stänga det nyöppnade varuhuset i Lojo centrum. Lojos företagarförening anser att det är väldigt förargligt och sorgligt att varuhuset stängs.

Juhani Hyry är ordförande för företagarföreningen Lohjan Yrittäjät i Lojo. Han säger att det är väldigt sorgligt att Anttilas varuhus försvinner från Lojo.

- Det öppnades nyligen och har en stor betydelse för Lojo. Det är viktigt inte minst för att det fungerar som ett slags dragplåster.

Folk som kommer hit för att besöka varuhuset sticker sig också in i andra affärer i staden, säger Hyry.

Företagarföreningens ordförande tror inte att någon företagare i Lojo skulle se det som en positiv sak att en konkurrent nu faller bort.

- Det skulle nog vara väldigt kortsiktigt sätt att tänka. Först kanske det kan kännas bra, men ett stort varuhus som Anttila drar till sig folk också från landsbygden kring Lojo.

Större utbud lockar folk

Nu finns det igen stora tomma lokaler i stadens omedelbara centrum och det är inte alls bra för stadsbilden, säger Juhani Hyry.

- Ju större utbudet är desto fler människor kommer hit.

Han tror inte företagarföreningen på något vis kan påverka situationen med Anttilas konkurs. Hyry säger att företagarföreningen inte har resurser eller verktyg att reagera.

- Förstås kan vi företagare hjälpa till att sprida informationen att det nu finns stora lediga affärslokaler i stadens hjärta. Det skulle vara viktigt att så fort som möjligt hitta ersättande verksamhet till lokalerna.

Så gott som alla kedjans 1300 anställda kommer att mista sina jobb på grund av konkursen.

Anttilas varuhus vid Handelsgatan i Lojo öppnade i början av juni. Varuhuset som är i två plan har över 4 000 kvadratmeter butiksyta.

Lohjan Yrittäjät har över 700 företagarmedlemmar.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland