Hoppa till huvudinnehåll

Fotografier på Hanoi Rocks och David Bowie går nära inpå

Vid Logomi finns i sommar en utställning med bilder på Hanoi Rocks.
Hanoi Rocks frontmän gitarristen Andy McCoy och sångaren Michael Monroe Vid Logomi finns i sommar en utställning med bilder på Hanoi Rocks. Bild: Yle/Kalle Mäkelä utställning

På fredag öppnar en fotoutställning med unika bilder på Hanoi Rocks och David Bowie i Logomo. Fotograferna Justin Thomas och Gavin Evans visar en personlig och intim bild av rocklegenderna.

Bilderna på det finska gamrockbandet Hanoi Rocks och den brittiska artisten David Bowie är tagna av rockfotograferna Justin Thomas och Gavin Evans. Både kända fotografer inom musikvärlden.

Det här året är det 35 år sedan Hanoi Rocks första studioalbum Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Hanoi Rocks gavs ut. På plats i Logomo i Åbo inför pressvisningen av utställningen var Hanoi Rocks sångare Michael Monroe som gärna ser tillbaka på det glada 80-talet.

- Det väcker många minnen från en fantastisk tid. Det här var bandets bästa tid och jag är glad över att bilderna finns. Justin var en i gänget så vi poserar inte utan bilderna är äkta, säger Monroe.

Michael Monroe ser på bilderna och minns tillbaka.
Michael Monroe var på plats i Logomo och bekantade sig med fotografierna från bandets glansdagar 1982-1984. Michael Monroe ser på bilderna och minns tillbaka. Bild: Yle/Kalle Mäkelä Michael Monroe,Hanoi Rocks

Personliga bilder av legenden David Bowie

Gavin Evans som tagit bilderna på David Bowie följde med den brittiska sångaren, låtskrivaren och skådespelaren under över 50 år av hans karriär. Fotografierna i utställningen ”Bowie – The Session” går nära in på och visar en intim bild av legenden David Bowie. Bowie avled i sviterna av cancer i januari i år.

Fotografierna i utställningen ”Bowie – The Session”
Fotografier i utställningen "Bowie - The Session". Fotografierna i utställningen ”Bowie – The Session” Bild: Yle/Johanna Ventus David Bowie,bowie - the session

Dokumenterade livet under bandets glansdagar 1982-1984

Justin Thomas lärde känna medlemmarna i Hanoi Rocks i London år 1982 och blev god vän med bandet. Utställningen ”Hanoi Rocks 82-84” innehåller fotografier både på och bakom scen. Thomas har fotograferat och dokumenterar resor till Indien, Israel, New York och Storbritannien under bandets glansdagar fram till att bandets trummis Nicholas ”Razzle” Dingley avled i en bilolycka år 1984 och bandet kort där efter splittrades.

Michael Monroe och Razzle från hanoi Rocks.
Michael Monroe tillsammans med Razzle år 1983. Michael Monroe och Razzle från hanoi Rocks. Bild: Yle/Kalle Mäkelä Michael Monroe,razzle,Hanoi Rocks

Utställningen innehåller 105 av Justin Thomas bilder på Hanoi Rocks och 25 av Gavin Evans bilder på David Bowie samt en video med Bowie. Utställningen i Logomo är öppen från 22 juli till 7 augusti.

 • Mikael Granlund har hittat formen – effektiv borta mot San Jose

  Minnesota Wilds anfallare noterades för 0+2 mot Sharks.

  Mikael Granlund fick säsongens tolfte och trettonde assist när hans lag Minnesota Wild mötte San Jose Sharks på bortais. Wild ledde med 3–0 men tappade ledningen bara för att vinna på förlängning.

 • Maskinhall brann till grunden i Mjölbolsta

  Skadorna uppgår till tiotusentals euro.

  En ungefär 400 kvadratmeter stor maskinhall brann till grunden natten mot måndagen i Mjölbolsta i Raseborg. Ingen människa skadades i branden men de materiella skadorna uppgår till flera tiotusentals euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Åbodådet förändrade den psykologiska krishjälpen

  Första gången som ögonvittnen erbjöds systematisk hjälp.

  Åbo blev platsen där också ögonvittnen för första gången erbjöds krishjälp mera systematiskt. Enligt vårt lands främsta expert på krispsykologi, Salli Saari, tog krisberedskapen ett viktigt steg framåt efter Åbodådet.

 • Djurens julfred utlystes i Åbo

  I över tio år har djurens julfred utlysts i Åbo.

  Hundar, katter, hästar, kaniner och skunkar samlades på söndagen då djurens julfred utlystes vid Mikaelskyrkan i Åbo. Den här traditionen har redan över tio år på nacken.

 • Polisen i Åbo ber allmänheten om hjälp

  Åbopolisen ber om hjälp angående hjärnskadad man.

  Polisen i Åbo undersöker en oklar incident angående en man född 1994 och ber allmänheten om hjälp. Man vet helt enkelt inte vad som har hänt mannen. Polisen misstänker att händelsen eller brottet har inträffat torsdagen. Mannen fått omfattande skador i ansiktet och en svår hjärnskada. Olyckan eller brottet ska ha inträffat i centrum av Åbo i området Trädgårdsgatan, Humlegårdsgatan och Hantverkaregatan.

 • Väg översvämmad i Reso

  Vatten på vägen stänger körfil i Reso

  Korsningen av Nesteentie och Telakkatie i Reso är översvämmad och nu är den fil som går in mot Reso avstängd för trafik.

 • Julstämningen kom till Pargas

  Gamla Malmens julmarknad drog trots gråvädret.

  Den traditionella julmarknaden på Gamla Malmen i Pargas lockade folk från när och fjärran trots det råkalla och regniga vädret. Allt från tomtar och hantverk till mat och lotterier fick besökarna att öppna plånboken. För många besökare är det just Gamla Malmens julmarknad som får julstämningen att infinna sig.

 • Åboland för hundra år sedan: Fritid i kristid

  Trots osäkra tider höll man på med kultur, idrott och kårer.

  Efter februarirevolutionen i mars 1917 godkände lantdagen en lag om åtta timmars arbetsdag. Vi fick mer frihet, och särskilt fackföreningarna fick många nya medlemmar, men det grundades också massor av nya idrottsföreningar.

 • KalPas långa segersvit bruten – Ilkka Heikkinen bakom TPS-seger

  SaiPa satte punkt för den nio matcher långa segersviten.

  Nio segrar i rad blev slutsaldot för KalPas sensationellt långa segersvit i hockeyligan. SaiPa bortabesegrade KalPa med 5–2. I Tavastehus gjorde Ilkka Heikkinen två mål då TPS vann över HPK med 4–3.

 • Åbopolitiker vill ha en bättre asylpolitik

  Drygt 40 politiker har skrivit under ställningstagandet.

  Drygt hälften av stadsfullmäktigeledamöterna från flera partier i Åbo efterlyser nu en bättre asylpolitik i Finland. I ställningstagandet kräver politikerna bland annat en asylpolitik med humanitära värderingar.