Hoppa till huvudinnehåll

Järnhandelskedjan Bauhaus kan ta över Konepaja Brunos lokaler

Konepaja Bruno i Vallgård
Konepajan Bruno öppnade för ett år sedan. Konepaja Bruno i Vallgård Bild: Yle vr:s gamla maskinverkstad i vallgård

Kulturcentret Konepaja Bruno, som finns i VR:s gamla maskinverkstad i Vallgård i Helsingfors, kan tvingas flytta.

Jakke Nikkarinen, en av kulturcentrets grundare, säger till Yle att VR nu förhandlar om att sälja den gamla maskinverkstaden till byggbolaget NCC, som i sin tur skulle hyra ut lokalerna till den tyska järnhandelskedjan Bauhaus.

- De har redan varit och sett på lokalerna från Bauhaus. Ett drygt års arbete med kulturcentret kan gå förlorat, säger Nikkarinen till Yle Helsinki.

Konepaja Bruno, som bland annat erbjuder lokaler för en loppmarknad, ett kafé och olika evenemang, öppnade för bara ett år sedan.

Hoppas att staden ska köpa lokalerna

Kulturcentret har nu startat en namninsamling för att få fortsätta verksamheten i VR:s gamla magasinverkstad. Nikkarinen säger att de hoppas att staden ska köpa lokalerna av VR och göra upp längre hyresavtal med kulturcentrets aktörer.

I dagens läge har aktörerna hyresavtal med VR som gäller tillsvidare. De har en 6 månaders uppsägningstid, vilket har gjort att aktörerna inte är motiverade att utveckla området.

Yle Helsinki har pratat med Bauhaus verkställande direktör Rami Antilan, som i det här skedet inte vill kommentera saken.

Text: Minna Karila Yle Helsinki