Hoppa till huvudinnehåll

Kräftan smakar bra fylld och på grillen

Strömsökocken Michael Björklund
Michael Björklund börjar sin kräftsäsong på fredag. Strömsökocken Michael Björklund Bild: Siv Wester. bastukväll på strömsö

Kräftsäsongen börjar idag 21.7 och så småningom börjar Helan går eka runt om i Svenskfinland. Om du ändå är trött på att äta kokta kräftor kan man också använda lite fantasi för att servera kräftan på ett annat sätt. Vi pratade med åländska kocken Michael Björklund för att få inspiration att tillreda kräftor.

Om man vill mixtra till sina kräftor och pröva på en annan variant föreslår Björklund att man kan göra fyllda kräftor. Då ska man klyva den råa kräftan precis som en hummer och peta ut köttet ur både skalet och klorna. Rör om det med Kastelholmost, finhackad dill och färskost. Sedan fyller man kräftskalen med röran och gratinerar i 175 grader i cirka sex minuter så får man goda fyllda kräftor.

– Det är såklart lite petigt att fylla kräftorna, men det är ett spännande sätt att äta kräfta på, förklarar Björklund.

En lite lättare variant är att grilla kräftorna. Då ska man igen klyva kräftan och grilla tills skalet blir lite svart och det börjar puttra inuti kräftan. I det skedet ska man sätta på lite vitlökssmör och persilja och låta kräftan koka en stund i smöret.

– Det går ju åt en hel del kräftor för att man ska bli mätt. Den grillade kräftan är ändå en smaskig variant att njuta av.

Kräftor
Kräftor Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press kräftor,skaldjur,mat,kräftfiske,Kräftskiva

Ingen skillnad i smaken på kräftorna

Björklund har gjort flera blindtest för att få reda på om det finns skillnad i smak på flodkräftan och signalkräftan.

– Själv föredrar jag signalkräftan för att den är större och har ett mjukare skal. Trots mina många smaktest har ingen kunna känna skillnad i smaken så man kan säga att kräfta som kräfta, konstaterar Björklund.

Man känner igen signalkräftan på att den har en vit fläck på framklorna, en så kallad signalfläck. Flodkräftan saknar signalfläck.

FlodkräftaTomas Landers håller i en signalkräfta.
I bilden till vänster ser du en flodkräfta som saknar den vita pricken på klorna. Till höger ser du en signalkräfta med vita prickar på klorna. Bild: YLE/Sofi Nordmyr, Yle/ Frida Lönnroos

Kräftan är ändå bäst på kräftskivan

Björklund föredrar ändå själv att äta kräftorna kokta på ett vitt rostbröd med ett gott smör, kumminost, citron och finhackad dill. En gammal klassiker dör aldrig.

– Kräftskivan är absolut den bästa säsongen för då får man sjunga lite snapsvisor, dricka hur mycket sprit som helst utan att det är tokigt och sörpla och suga då man vräker i sig kräftorna.

Kräftan mättar inte magen och till kräftskivan rekommenderar Björklund en ostpaj eller en svampstuvning.

Om du har några egna varianter på att servera kräfta kommentera gärna här under och dela med dina recept!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi på redaktionen

  • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

    Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bönor och ärter med trattkantareller och parmesan

    Baljväxter används alldeles för lite med tanke på att de suger upp smak och blir väldigt aromatiska och mustiga när man väl ger dem en chans! Vi gör en krämig och fyllig rätt som piffas till med en enkel fänkålssallad.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • Citrus confit

    Konservering i sockerlag ger hållbarhet i flere månader.

    Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

  • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

    Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

    Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

  • Energikick med superpulver

    Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

    Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

  • Nyttiga nötter och eget nötsmör

    Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

  • Vaklucka - lucka till isvak

    För regelbundet bad i vaken hela vintern.

    Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

  • Lekfulla fönsterdekorationer

    Rita direkt på fönstret och skapa magi!

    Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Svarva en mortel i björk och ask

    Svarva i torrt trä för att minimera sprickrisken.

    Det är lättare att svarva i fuktigt trä men en mortel är det säkrast att svarva i torrt.

  • Lampskärm i papper

    Se ljuset med en lampskärm i papper!

    Att förändra saker man har hemma är befriande! Så passa på att damma av den gamla tråkiga lampskärmen och ge den ett nytt utseende med hjälp av några hundra papperscirklar!

  • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

    Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Gröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Kitsch och ett gammalt gökur

    Camilla återupptäcker och återuppväcker ett gökur.

    Att omge sig med saker som gör en glad är en riktigt fiffig linje att följa. Att stiga ur sin komfortszon och ta ett färgglatt steg åt sidan kan kännas bra. Att mixa stilar utan begränsning och upptäcka att man befinner sig i kitschens värld är underbart!

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bästa burken är återanvänd

    Zero waste med konstnärliga burkar.

    Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • "Zero waste" -sik: Använd hela fisken

    Fenor, fjäll och ben har mycket smak!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Kyld flaska och lätt hand ger rätta hugget

    Lär dig sabrera champagnen elegant!

    Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel? Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.