Hoppa till huvudinnehåll

Kräftan smakar bra fylld och på grillen

Strömsökocken Michael Björklund
Michael Björklund börjar sin kräftsäsong på fredag. Strömsökocken Michael Björklund Bild: Siv Wester. bastukväll på strömsö

Kräftsäsongen börjar idag 21.7 och så småningom börjar Helan går eka runt om i Svenskfinland. Om du ändå är trött på att äta kokta kräftor kan man också använda lite fantasi för att servera kräftan på ett annat sätt. Vi pratade med åländska kocken Michael Björklund för att få inspiration att tillreda kräftor.

Om man vill mixtra till sina kräftor och pröva på en annan variant föreslår Björklund att man kan göra fyllda kräftor. Då ska man klyva den råa kräftan precis som en hummer och peta ut köttet ur både skalet och klorna. Rör om det med Kastelholmost, finhackad dill och färskost. Sedan fyller man kräftskalen med röran och gratinerar i 175 grader i cirka sex minuter så får man goda fyllda kräftor.

– Det är såklart lite petigt att fylla kräftorna, men det är ett spännande sätt att äta kräfta på, förklarar Björklund.

En lite lättare variant är att grilla kräftorna. Då ska man igen klyva kräftan och grilla tills skalet blir lite svart och det börjar puttra inuti kräftan. I det skedet ska man sätta på lite vitlökssmör och persilja och låta kräftan koka en stund i smöret.

– Det går ju åt en hel del kräftor för att man ska bli mätt. Den grillade kräftan är ändå en smaskig variant att njuta av.

Kräftor
Kräftor Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press kräftor,skaldjur,mat,kräftfiske,Kräftskiva

Ingen skillnad i smaken på kräftorna

Björklund har gjort flera blindtest för att få reda på om det finns skillnad i smak på flodkräftan och signalkräftan.

– Själv föredrar jag signalkräftan för att den är större och har ett mjukare skal. Trots mina många smaktest har ingen kunna känna skillnad i smaken så man kan säga att kräfta som kräfta, konstaterar Björklund.

Man känner igen signalkräftan på att den har en vit fläck på framklorna, en så kallad signalfläck. Flodkräftan saknar signalfläck.

FlodkräftaTomas Landers håller i en signalkräfta.
I bilden till vänster ser du en flodkräfta som saknar den vita pricken på klorna. Till höger ser du en signalkräfta med vita prickar på klorna. Bild: YLE/Sofi Nordmyr, Yle/ Frida Lönnroos

Kräftan är ändå bäst på kräftskivan

Björklund föredrar ändå själv att äta kräftorna kokta på ett vitt rostbröd med ett gott smör, kumminost, citron och finhackad dill. En gammal klassiker dör aldrig.

– Kräftskivan är absolut den bästa säsongen för då får man sjunga lite snapsvisor, dricka hur mycket sprit som helst utan att det är tokigt och sörpla och suga då man vräker i sig kräftorna.

Kräftan mättar inte magen och till kräftskivan rekommenderar Björklund en ostpaj eller en svampstuvning.

Om du har några egna varianter på att servera kräfta kommentera gärna här under och dela med dina recept!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Gör en fräsch citronmarinerad blomkålssallad med äppelsås

    Lättlagad och billig vardagsmat.

    Blomkål kan gärna tillredas mångsidigare än bara kokas i lättsaltat vatten. Efter kokning kan man tex. marinera blomkålen. Här serveras den med rökt fisk, men marinerad blomkål passar som tillägg till det mesta eller som helvegetarisk rätt.

  • Soppa på ugnsbakad zucchini med frasig zucchinibrioche

    Frys in höstens vardagsmat på burk.

    Zucchini utgör basen för denna härligt lena soppa. För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

  • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

    Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

    Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

  • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

    Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

    Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

  • Låt tomatsåsen göra pizzan!

    En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

    Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

  • Pauls pizzakanter med tomatsås

    Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

    Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

  • Pauls inkokta kräftor

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

  • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

    Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

    En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.