Hoppa till huvudinnehåll

Kräftan smakar bra fylld och på grillen

Strömsökocken Michael Björklund
Michael Björklund börjar sin kräftsäsong på fredag. Strömsökocken Michael Björklund Bild: Siv Wester. bastukväll på strömsö

Kräftsäsongen börjar idag 21.7 och så småningom börjar Helan går eka runt om i Svenskfinland. Om du ändå är trött på att äta kokta kräftor kan man också använda lite fantasi för att servera kräftan på ett annat sätt. Vi pratade med åländska kocken Michael Björklund för att få inspiration att tillreda kräftor.

Om man vill mixtra till sina kräftor och pröva på en annan variant föreslår Björklund att man kan göra fyllda kräftor. Då ska man klyva den råa kräftan precis som en hummer och peta ut köttet ur både skalet och klorna. Rör om det med Kastelholmost, finhackad dill och färskost. Sedan fyller man kräftskalen med röran och gratinerar i 175 grader i cirka sex minuter så får man goda fyllda kräftor.

– Det är såklart lite petigt att fylla kräftorna, men det är ett spännande sätt att äta kräfta på, förklarar Björklund.

En lite lättare variant är att grilla kräftorna. Då ska man igen klyva kräftan och grilla tills skalet blir lite svart och det börjar puttra inuti kräftan. I det skedet ska man sätta på lite vitlökssmör och persilja och låta kräftan koka en stund i smöret.

– Det går ju åt en hel del kräftor för att man ska bli mätt. Den grillade kräftan är ändå en smaskig variant att njuta av.

Kräftor
Kräftor Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press kräftor,skaldjur,mat,kräftfiske,Kräftskiva

Ingen skillnad i smaken på kräftorna

Björklund har gjort flera blindtest för att få reda på om det finns skillnad i smak på flodkräftan och signalkräftan.

– Själv föredrar jag signalkräftan för att den är större och har ett mjukare skal. Trots mina många smaktest har ingen kunna känna skillnad i smaken så man kan säga att kräfta som kräfta, konstaterar Björklund.

Man känner igen signalkräftan på att den har en vit fläck på framklorna, en så kallad signalfläck. Flodkräftan saknar signalfläck.

FlodkräftaTomas Landers håller i en signalkräfta.
I bilden till vänster ser du en flodkräfta som saknar den vita pricken på klorna. Till höger ser du en signalkräfta med vita prickar på klorna. Bild: YLE/Sofi Nordmyr, Yle/ Frida Lönnroos

Kräftan är ändå bäst på kräftskivan

Björklund föredrar ändå själv att äta kräftorna kokta på ett vitt rostbröd med ett gott smör, kumminost, citron och finhackad dill. En gammal klassiker dör aldrig.

– Kräftskivan är absolut den bästa säsongen för då får man sjunga lite snapsvisor, dricka hur mycket sprit som helst utan att det är tokigt och sörpla och suga då man vräker i sig kräftorna.

Kräftan mättar inte magen och till kräftskivan rekommenderar Björklund en ostpaj eller en svampstuvning.

Om du har några egna varianter på att servera kräfta kommentera gärna här under och dela med dina recept!

  • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

    Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

    Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

  • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

    Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

    Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö