Hoppa till huvudinnehåll

Mannen lovades guld och giftermål - skickade 73 000 euro till Ghana

Nätbedrägeri
Nätbedrägeri Bild: Yle / Jyrki Lyytikkä nätbedrägeri

En man i Oulais i Norra Österbotten utsattes för ett större nätbedrägeri men polisen lyckades rädda hans pengar, rapporterade Uleåborgspolisen på torsdagen.

Mannen hade en profil på en dejtingsajt och blev kontaktad av en kvinna från Ghana.

Efter en tids kommunicering var kvinnan på väg till Finland för att träffa mannen. Hon skulle ha med sig 65 kilo guld hon fått ärva.

Meningen var att kvinnan skulle gifta sig med mannen och dela guldet med honom fifty-fifty, enligt polisen.

Först måste mannen dock skicka pengar för att täcka vissa kostnader med arrangemanget, såsom flygbiljetter, pass, visum och frakten för guldet.

Sedan rapporterade kvinnan att hon redan var på väg till Finland då hon blev stoppad i tullen och måste betala tull och kuriravgift för guldet. Mera pengar behövdes för att täcka utgifterna.

Mannen i Finland skickade flera försändelser på 15 000 euro till Ghana.

Till sist fattade mannen dock misstankar och kontaktade polisen i Uleborg. Där hade man någon vecka tidigare lyckats stoppa en motsvarande penningförsändelse och största delen av mannens pengar kunde återbördas genom internationellt samarbete.

Mannen i Oulais lurades på 73 000 euro men fick största delen tillbaka tack vare att polisen agerade snabbt, säger Uleåborgspolisen.

Polisen säger sig än en gång varna för dylika bedrägeriförsök. Den senaste tiden har till och med poliser, domare och åklagare i Uleåborgstrakten fått meddelanden om ett arv på miljontals euro.