Hoppa till huvudinnehåll

Östersjöns problem ska studeras i utomhusakvarium

Christoffer Boström förevisar sjögräs
Christoffer Boström förevisar havsväxter Christoffer Boström förevisar sjögräs Bild: Yle/Fredrik Häggman marinbiologi

Åbo Akademis marinbiologer vid Skärgårdscentret i Korpoström bygger ett utomhusakvarium, för att studera Östersjöns havsmiljö i naturligt istället för artificiellt ljus. Vid skärgårdscentret bedrivs forskning för allt från EU-projekt till magisteruppsatser.

Akvariebygget är i full gång och när det står färdigt är det möjligt att analysera hur små förändringar påverkar havets livsformer i en mer verklighetstrogen omgivning än inomhus.

- För gemene man ser havet säkert enkelt ut, en blå havsyta som glittrar och så finns det lite lera på bottnen. Havet är ändå mycket mer komplicerat än så. Om vi ska ha en chans att hjälpa Skärgårdshavet måste man studera små specifika mekanismer på ett enklare sätt än att ta en dyktur, säger Christoffer Boström, akademilektor vid Åbo Akademi.

Boström är pessimistisk till Östersjöns tillstånd, men han betonar att långsiktig och grundlig forskning är enda vägen framåt.

- Östersjön är i ett bedrövligt skick, det finns för mycket i näring i systemet vilket leder till algspridning och syrebrist i stora områden. Med ett utomhusakvarium kan man på lång sikt diagnosticera problemen noggrannare.

Akvarier på terassen i Korpoström
Utomhusakvariet för forskning är inte färdigt, men för den nyfikne finns Östersjömiljö i två små akvarier på terrassen. Akvarier på terassen i Korpoström Bild: Yle/Fredrik Häggman akvarier,skärgårdscentret korpoström

Finns det hopp för Östersjön?

- I Östersjön finns syrefria områden som tillsammans är lika stora som Danmark, så framtiden ser inte ljus ut. Om utvecklingen bromsas kanske vi får ett nytt, friskare hav, men så genomskinligt och friskt som det var när mormor och morfar var på stugan kan det nog inte bli längre, tror Boström.

Boström nämner också miljömedvetenhet som en nödvändighet för ett friskare hav.

- Med bra grundforskning och bra miljöfostran kan man komma långt. Där har vi en upplysande roll, eftersom vi befinner oss på ett så här publikt ställe.

Ett steg i den riktningen är årets nyhet Knattelabbet, där yngre förmågor kan lära sig mer om Östersjön och varför den är värd att bevara.

Skärgårdscentret i Korpoström
Skärgårdscentret Skärgårdscentret i Korpoström Bild: Yle/Fredrik Häggman marinbiologi

Skärgårdscentret omfattar gästhamn, restaurang och den marinbiologiska forskningsbasen som funnits i centret ända sedan starten 2005.