Hoppa till huvudinnehåll

Patientdatasystem sysselsätter närmare 200 personer i huvudstadsregionen

Läkare för anteckningar
Läkare för anteckningar Bild: Wesley Wilson hälsovårs

I april annonserade Apotti att de anställer fler än 150 personer – varav nästan hundra är kodare. Att hitta kompetent folk var en enkel match för företaget.

Företaget Apotti – som sköter ibruktagandet av huvudstadsregionens nya patientdatasystem – hittade snabbt sina efterlysta framtida arbetstagare. Redan i mitten av augusti inleder de 175 nyanställda personerna sitt arbete.

- Intresset var enormt. Vi fick över 1500 ansökningar, och före sommarsemestrarna hade vi skrivit de flesta kontrakten, säger Apottis verkställande direktör Hannu Välimäki.

Intresset var enormt. Vi fick över 1500 ansökningar.― Hannu Välimäki, vd, Apotti

Av de nyanställda är ungefär två tredjedelar på visstidskontrakt. De har jobb till november 2018 då det är tänkt att det nya patientdatasystemet tas i bruk i Vanda, som första kommun. Omkring 30 av de personer som Apotti har anställt kommer från IT-branschen.

- En del personer kom från social- och hälsovårdsbranschen och andra kom från IT-branschen, och där finns också bland annat tidigare Nokiaanställda. Bäst är det när personer har erfarenhet från både social- och hälsovårdsbranschen och IT-branschen.

Bland de anställda finns också personer med bakgrund som läkare och sjukskötare.

Patientdatasystemet ska kunna anpassas enkelt

Det nya patientdatasystemet ska bygga på ett amerikanskt system som heter Epic. Det är lätt att anpassa till behoven i huvudstadsregionen. Epic System Corporation är den leverantör som förser Apotti med IT-systemet.

- Utgångsläget är att kunderna själva kan anpassa systemet enligt deras behov. Vi kommer att utbilda ungefär hundra personer så att vi i framtiden självständigt kan omarbeta systemet, säger kommunikationschef Johanna Klemetti.

Det har varit Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistriks (HNS) önskan att systemet inte ska vara som i dagsläget, då varje ändring i datasystemen leder till en stor räkning, säger Klemetti.

Vi kommer att utbilda ungefär hundra personer så att vi i framtiden självständigt kan omarbeta systemet självständigt.― Johanna Klemetti

På hösten kör det stora arbetet med att förverkliga patientdatasystemet igång. Då ska bland annat Epic-patientdatasystemet översättas och anpassas till de finländska behoven.

Hannu Välimäki
Hannu Välimäki är vd för Apotti. Hannu Välimäki Bild: Yle apotti

- De stora sakerna som vi har framför oss på hösten är att utbilda personalen, översätta programmet till finska och integrera det, säger Välimäki.

Apotti är ett patientdatasystem som ska ersätta de nuvarande 50 patiendatasystemen inom huvudstadsregionens social- och hälsovård. Bland annat deltar Helsingfors, Grankulla, Vanda och Kyrkslätt, men Esbo står utanför.

Läs också