Hoppa till huvudinnehåll

Pengarna slut för Jonathan Åstrand – avslutar sannolikt FM-karriären i Uleåborg

Jonathan Åstrand, Kuortane, sommaren 2016.
Jonathan Åstrand ser slutet på karriären. Jonathan Åstrand, Kuortane, sommaren 2016. Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv Jonathan Åstrand,sprinterlöpning,friidrott

På söndag vid Kalevaspelen i Uleåborg springer Jonathan Åstrand med största sannolikhet sitt sista FM-lopp. Närpessprintern saknar ekonomiska förutsättningar för att fortsätta karriären.

I vintras stod Jonathan Åstrand, 30, inför en ovan situation. De sviktande resultaten gjorde att han gick miste om stödpengar och var tvungen att söka jobb för att klara finanserna.

– Det är första gången på åtta, nio år som jag står inför den här situationen. ... Nu jobbar jag här fram till slutet på mars och sen bär det av till Florida, berättade Åstrand för Yle Sporten i februari.

Sedan mitten av december hade han jobbat på ett lokalt teknikföretag i Närpes och träningen led betänkligt under de dryga tre månaderna på verkstadsgolvet.

– Ibland blev det en gång i veckan, jag orkade helt enkelt inte mera, säger Åstrand nu efter en söndrig säsong som inte bjudit på några toppnoteringar.

– Med tanke på hur lite jag kunde träna på 100 procent kan jag väl inte klaga. Jag hade egentligen inga förväntningar på säsongen.

”Problem hör väl idrotten till”

I april åkte Åstrand planenligt på ett träningsläger till Florida med Finlands sprintlandslag. Träningen började bita igen, men sedan slog hälsobekymren in. Först bråkade framlåren, sedan har envisa ryggbesvär tagit vid.

– Det kändes helt okej i USA, att det kanske ändå kunde gå relativt hårt i sommar, men där blev det sen, berättar Åstrand som rätt tidigt gav upp hoppet om karriärens sjunde stortävling i EM i Amsterdam.

– Det hände nog ganska fort efter USA-resan. Motivationen växte under lägret, men sen kom problemen och jag tänkte nog bara att ”vad ska det här nu riktigt bli till”. Men det är som vanligt med den här idrotten, problemen hör väl till.

Jonathan Åstrand, EM 2014.
Det blev inget fjärde EM på raken för Åstrand i sommar. Jonathan Åstrand, EM 2014. Bild: Mika Kanerva / SUL arkiv Jonathan Åstrand,friidrott

Toppidrottskarriär och heltidsjobb omöjlig ekvation

Det problemfyllda året har fått Jonathan Åstrand att se slutet på karriären. Beslutet har mognat en tid, men processen har försnabbats av den sinande kassan.

– Jag har i ett antal år funderat hur länge det lönar sig att fortsätta, inte är det första gången tanken dykt upp. Visst är det möjligt att springa fort som över 30-åring, nog kunde jag komma ner på minst samma tider som tidigare, men det finns helt enkelt inte förutsättningar till träning som möjliggör det för tillfället.

– Hur går det att kombinera hundraprocentig idrottssatsning med ett heltidsjobb? När man måste fundera på ekonomin, inte träningen, blir det jobbigt. Och att den ekonomiska biten försvinner hänger förstås helt ihop med att resultaten blivit sämre. Det finns inte så mycket att göra åt det nu.

Vad borde hända för att du ska få tillbaka stöden och därmed kunna fortsätta?

– I princip borde jag väl åtminstone komma nära mina rekord, det är troligen den enda möjligheten – men det kommer inte att hända. Inte kommer jag ner på de tider jag vill, men jag tävlar ju i alla fall, och det är kul.

Nyckeln till låst pengakista: avslutad karriär

Vad Åstrand ska hitta på efter att friidrottskarriären snart sannolikt är över är fortfarande öppet. Han ser inte särskilt optimistiskt på chansen att hitta jobb som motsvarar datanomutbildningen, men något ska det bli.

– Nånting måste jag börja göra, jag borde hitta jobb inom några månader, annars tar pengarna slut. Jag är öppen för förslag, hälsar han med ett skratt.

Jonathan Åstrand, juli 2015.
Åstrand vill avsluta säsongen – och antagligen karriären – med stil. Jonathan Åstrand, juli 2015. Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv Jonathan Åstrand,sprinterlöpning,friidrott

Om Åstrand officiellt avslutar karriären får han tillgång till en del sponsorpengar han sparat i friidrottsförbundets kassa under årens lopp. Förbundet erbjuder tjänsten för att idrottare som lägger av ska få en mjuklandning.

– Alla sponsorpengar går via förbundet som erbjuder en chans att lägga 50 procent av det man tjänar på ett låst högräntekonto som man får tillgång till först efter karriären. Under mina bästa säsonger satte jag dit ungefär hälften av det som kom in, så jag ska väl leva på det i x antal månader.

– Men grejen är att man verkligen måste avsluta karriären. Man kan inte använda pengarna för en nysatsning. Så sen är det på riktigt slut.

En sista medalj

I Kalevaspelen i Uleåborg på veckoslutet koncentrerar sig Åstrand enbart på paraddistansen 200 meter. IF Kraft-sprintern, vars personbästa från 2011 lyder 20,50, vill ta karriärens elfte individuella FM-pallplats, som sannolikt även skulle innebära en biljett till Sverigekampen.

– Nog ska det ju bli medalj, konstaterar Åstrand, som tror sig kunna nå tider kring 21,20 vilket endast Samuli Samuelsson underskridit av finländarna i sommar.

Herrarnas 200 meter i Kalevaspelen avgörs på söndag med försöksheat klockan 13.40 och final som FM-tävlingarnas sista gren klockan 17.30. Söndagens tävlingar sänds på TV2 och Arenan klockan 13.00–18.00.