Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland tror att USA ligger bakom avstängningen – Kanerva nöjd

Rysslands utrikesministeriums talesperson Maria Zakharova gestikulerar.
Rysslands utrikesministeriums talesperson Maria Zakharova tror att USA ligger bakom dopningshärvan. Rysslands utrikesministeriums talesperson Maria Zakharova gestikulerar. Bild: /All Over Press Maria Zakharova

Idrottens skiljedomstol CAS beslut på torsdagen togs emot med blandade känslor. Många ryska politiker är fly förbannade. Riksdagsledamot Ilkka Kanerva är nöjd – men påpekar att Ryssland inte är den enda boven i dramat.

På torsdagen beslutade idrottens skiljedomstol Cas att internationella olympiska kommittén IOK får stänga av ryska friidrottare från OS. Som väntat var åsikterna delade efter beslutet.

Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov uttalade sig snabbt.

– Det är inte acceptabelt att tillämpa kollektiv bestraffning, sade Petrov enligt AP.

”En del av Washingtons plan”

Ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova var av samma åsikt som Petrov.

– Det som händer är inte bara ett slag mot oss, utan ett slag mot den globala idrotten, sa Zakharova enligt nyhetsbyrån Tass.

Zakharova fortsatte med att citera den amerikanska ekonomen Paul Craig Roberts, som anser att USA vill få Ryssland ur vägen för att kunna vinna fler medaljer i Rio.

– ”Dopningsskandalen” är en del av Washingtons plan att isolera Ryssland och öka på den ryska oppositionen mot president Putin, sade Zakharova.

Minister Mutko: Straffa inte alla

Den ryska idrottsministern Vilatij Mutko kallade beslutet politiskt.

– Man borde inte satsa på att stänga av och straffa hela landet. Man borde försöka skapa ett system som alla litar på, säger Mutko enligt Tass.

Mutko påstår att alla ryssar var rena i OS i Sotji. Det står i skarp kontrast till internationella antidopningsbyrån Wadas rapport, som kom ut tidigare i veckan.

Enligt rapporten stod det ryska idrottsministeriet bakom det sofistikerade statsdopningssystemet. Enligt Wada manipulerades 580 positiva test i 30 olika sportgrenar.

Vitalij Mutko ser sammanbiten ut.
Vitalij Mutko tycker att man borde reformera dopningsarbetet. Vitalij Mutko ser sammanbiten ut. Bild: /All Over Press Vitaly Mutko

Rena atleters rätt i fara?

På en punkt får Mutko medhåll av riksdagsledamot Ilkka Kanerva, som var medlem i internationella friidrottsförbundet IAAF åren 2003–2011.

Både Mutko och Kanerva anser att rena idrottare får sona för fuskarnas brott.

– CAS beslut kränker alla rena atleter, säger Mutko.

– Det skadar många individuella idrottare, säger Kanerva till Yle.

Kanerva tog trots det emot CAS beslut med öppna armar. Det är dags att avsluta kapprustningen inom dopningen, säger Kanerva.

Alla förstår att Ryssland inte bara sysslade med dopning inom friidrotten― Ilkka Kanerva

Ryssland inte ensam

Wadas rapport i veckan öppnade för att alla ryssar ska stängas av från OS – inte bara de ryska friidrottarna. Cas beslut gör att pressen på att internationella olympiska kommittén ska agera nu ökar.

IOK har lovat att fatta beslut inom en vecka.

– Alla förstår att Ryssland inte bara sysslade med dopning inom friidrotten, säger Kanerva.

Enligt Kanerva är dopningsproblemet större än den ryska statsdopningen. Bland annat Kenya och Jamaica har kritiserats för otillräckligt antidopningsarbete.

– Jag tror att ingen är så naiv och tror att bara Ryssland beter sig så här i världen, säger Kanerva.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport