Hoppa till huvudinnehåll

Trump: Natoländerna åker snålskjuts på USA

Donald Trump vid republikanernas partikonvent i Cleveland, Ohio den 20 juli 2016.
Donald Trump vid republikanernas partikonvent i Cleveland, Ohio den 20 juli 2016. Donald Trump vid republikanernas partikonvent i Cleveland, Ohio den 20 juli 2016. Bild: EPA / MICHAEL REYNOLDS Donald Trump,Presidentvalet i USA 2008,republikanernas partikonvent,Cleveland

Om den republikanska presidentkandidaten Donald Trump blir president, är det inte säkert att USA ställer upp och försvarar ett Natoland om det skulle bli attackerat av Ryssland. Trump anser att Natoländerna borde lägga ut mera pengar på sitt eget försvar.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump anser att Natoländerna åker snålskjuts på USA med sina stora militära utgifter.

I en intervju för tidningen the New York Times sade Trump i onsdags att det inte är säkert att USA ställer upp och försvarar ett Natoland, om han blir president.

För att USA skulle förvara ett baltiskt land mot ett eventuellt ryskt anfall, måste de baltiska länderna utföra sina skyldigheter gentemot USA, hävdade han.

De baltiska länderna borde lägga ut mera pengar på sitt eget försvar. USA har länge ansett att Nato-medlemsländerna borde lägga ner mera pengar på försvaret.

Anhängare: "Trump har citerats delvis fel"

Trumps anhängare menar att han blivit delvis felciterad, men the New York Times anser att de har angett den ordagranna texten. Du kan läsa den transkriberade intervjun här.

Trump har också sagt att han först tänker satsa på de problem som USA står inför. Därmed satsar han mindre på utrikespolitiken.

Presidentkandidatens utrikespolitiska linje skiljer sig drastiskt från tidigare republikanska presidenters värderingar. Förra veckan gav USA:s president Barack Obama ett löfte om att försvara Europa och tillade att Europa kan räkna med USA i goda tider och onda.

Det amerikanska presidentvalet 2016