Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet häver Europakonventionen för mänskliga rättigheter

Turkar demonsterar mot militärkuppen i Turkiet 2016
Turkiet har vidtagit snabba åtgärder efter militärkuppen. Turkar demonsterar mot militärkuppen i Turkiet 2016 Bild: EPA/DENIZ TOPRAK Turkiet,militärkuppförsöket i Turkiet 2016

Turkiet häver den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter. En stalinistisk utveckling, säger journalisten och regeringskritikern Yavuz Baydar enligt nyhetsbyrån TT.

Undantagstillståndet i Turkiet gör att presidenten och regeringen kan införa lagar och begränsa rättigheter och friheter utan parlamentets godkännande.

På torsdagen meddelade Turkiet att den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter tillfälligt hävs. Enligt regeringen behöver ingen oroa sig. Undantagstillståndet ska inte påverka den fria rörligheten eller begränsa folksamlingar.

"Allt tyder på en snabb utrensning"

Journalisten och regeringskritikern Yavuz Baydar kallar utvecklingen stalinistisk. Han tror att president Recep Tayyip Erdoğan vill göra sig av med oliktänkare.

– Allt tyder på en snabb utrensning och en formatering av hela den statliga strukturen, säger Baydar enligt nyhetsbyrån TT.

Turkiets ambassadör i Finland Adnan Başağa talade om mänskliga rättigheter under en presskonferens på torsdag.

– Skulle kuppen ha lyckats skulle ingen sitta här och snacka mänskliga rättigheter och pressfrihet. Vi måste vara tålmodiga, händelserna är ännu färska i minnet och det är ett trauma för folket och regimen.

Amnesty orolig över Turkiets riktning

Människorättsorganisationen Amnesty International anser att situationen i Turkiet är oroväckande.

Amnesty påminner om att undantagstillståndet inte är en ursäkt att försvaga yttrandefriheten eller inskränka mänskliga rättigheter.

Beslutet att tillfälligt häva Europakonventionen anses vara speciellt allvarligt. En av riskerna som Amnesty lyfter fram är att personer kan börja hållas häktade alltför länge innan det blir dags för en rättegång.

– Det är viktigt att Turkiet inte ser undantagstillstånd som ett tillfälle att sätta dit oliktänkare, säger Amnestys Turkietforskare Andrew Gardner.

Dödsstraffet kan återinföras

Undantagstillståndet ska hjälpa regeringen i kampen mot personerna bakom den misslyckade statskuppen, säger vice premiärminister Numan Kurtulmuş.

President Erdogan har tidigare talat om att återinföra dödsstraffet i landet. EU har meddelat att Turkiet inte kan bli medlem i unionen om landet har dödsstraff.

Vice premiärminister Kurtulmuş säger att undantagstillståndet kan avslutas efter bara en och en halv månad. Tidigare var det tänkt att undantagstillståndet skulle pågå i tre månader.