Hoppa till huvudinnehåll

Barösunds litteraturafton fyller 30 – Märta Tikkanen tackar för sig

Förattaren Märta Tikkanen.
Märta Tikkanen är redo att ge över rodret för det populära evenemanget i Ingå. Förattaren Märta Tikkanen. Bild: Yle/Bubi Asplund Märta Tikkanen,märta tikkanen

Årets litteraturafton i Barösund i Ingå kan bli den sista. Initiativtagaren och konferencieren Märta Tikkanen vill ge över rodret till någon men ännu har ingen visat intresse.

Den populära litteraturaftonen i Barösund startade för 30 år sedan. Författaren Märta Tikkanen såg hur fiskare sålde fisk vid Barösundsfärjan och tänkte att går det att sälja fisk så går det att sälja böcker.

Hon bjöd in flera kvinnliga författare men bokståndet blev ingen succé. Det blev däremot kvällen då författarna diskuterade skrivande och läste ur sina verk.

- Mina söner var skräckslagna och trodde jag skulle skämma ut mig. Men det visade sig att det fanns ett stort intresse och det har inte blivit mindre med åren, säger Märta Tikkanen.

Stolarna tar alltid slut

Nu är Märta Tikkanen 81 år och känner att det är dags att dra sig tillbaka. Hon har funderat på saken redan i några år och i år när evenemanget når milstolpen 30 år så känns tidpunkten bra.

- Det är bättre att jag slutar innan jag blir vimsig och tappar konceptet. Man ska inte vara hur urgammal som helst, säger Tikkanen med ett leende.

Hon beskriver den 30-åriga resan som fantastisk rolig. I dag är evenemanget så välkänt i trakterna att stolarna inte räcker till på litteraturaftonen. Årligen brukar över 200 personer trängas i Wallhalla när det vankas litteraturafton.

- Det har varit förfärligt roligt för det har inte funnits någon författarträff i den här skärgården om somrarna. Jag är inte säker på om det funnits på andra ställen i Svenskfinland förutom i Österbotten.

Allt har sin tid

Ingen har ännu anmält sig frivillig att ta över rodret för Barösunds litteraturafton. Märta Tikkanen verkar inte ta någon stor stress över att det finns en risk att årets evenemang blir det sista.

Allt har sin tid, säger hon.

- Man ska inte med konstgjord andning hålla i gång något som inte av sig själv vill fortsätta. Då kan det bli något annat.

Det finns kulturtradition i Barösund och jag är säker på att det kommer nya intitiativ, säger Tikkanen och nämner Musik vid havet och Skärgårdsteatern.

Det finns inte heller någon möjlighet att hon ångrar sig, säger hon.

- Nej det får räcka för min del. Men jag kan ge råd och synpunkter om det finns någon som vill fortsätta.

Nya och bekanta ansikten i år

Årets litteraturafton går av staplen på lördag 23 juli på Wallhalla. Bland författarna finns både sådana som varit med flera gånger och sådana som är nya för publiken på litteraturaftonen.

- Jag tänkte att det skulle vara roligt att ha författare som varit med förut. Dels försöker jag alltid tänka efter att det blir en mångsidig sammansättning, att det är kvinnor och män och prosa och lyrik.

Årets författare är Marianne Backlén, Annika Luther, Ritva Siikala, Claes Andersson, Jörn Donner och Bengt Ahlfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland