Hoppa till huvudinnehåll

Björn Ulvaeus signerade sitt Åland

Hundratals personer sökte sig till Västra hamnen i Mariehamn när Björn Ulvaeus signerade sitt åländska frimärke.
Hundratals personer sökte sig till Västra hamnen i Mariehamn när Björn Ulvaeus signerade sitt åländska frimärke. Hundratals personer sökte sig till Västra hamnen i Mariehamn när Björn Ulvaeus signerade sitt åländska frimärke. Bild: Yle/ ÅRT Björn Ulvaeus

Det blev i det närmaste en folkfest i Mariehamns västra hamn tidigare på fredagen, då ABBA­-legenden Björn Ulvaeus var på plats för att signera sitt frimärke i den åländska postens serie Mitt Åland.

Motivet till frimärket kommer från Kökar i Ålands västra skärgård.

­- Det är något magiskt över Kökar. Där finns en stillhet och en ro som jag sällan har upplevt någon annanstans.

Så beskriver den svenska musikern, låtskrivaren och ABBA-­medlemmen Björn Ulvaeus orsaken till att det blev just Kökar som fick äran att vara motiv på hans frimärke.

Frimärke med Björn Ulvaeus signatur
Björn Ulvaeus frimärke i serien "Mitt Åland". Frimärke med Björn Ulvaeus signatur Bild: Åland Post AB/ Kjell Söderlund frimärken,Åland,Björn Ulvaeus

Frimärket visar farleden in till gästhamnen Brudhäll och byn Karlby i morgondis och bilden är tagen av fotografen Kjell Söderlund. Frimärket är en del av det åländska postbolaget Åland Posts satsning på frimärkserien

I serien Mitt Åland får kända personer med koppling till Åland visa sin bild av landskapet. Tidigare har personer som Lill Lindfors, Mauno Koivisto, Björn Borg, Martti Ahtisaari, Åke Lindman, Marcus Grönholm och Tarja Halonen varit frimärkskonstnärer.

Älskar skärgården

Frimärket presenterades redan den 8 juli, men på fredagen var det alltså möjligt för frimärksentusiaster, och kanske ett och annat ABBA­-fan, att få signatur på förstadagsprodukterna för frimärksutgåvan.

Hundratals personer sökte sig ner till Västra hamnen i Mariehamn där det förutom signeringen bjöds det på körsång och glass.

Björn Ulvaeus har en lång relation till skärgården och båtlivet.

Han började segla i tidiga tonåren och som vuxen rör han sig vant i Stockholms skärgård och söderut längs svenska kusten.

Till Åland började han komma som båtturist för sju­-åtta år sedan.

-­ Jag älskar Ålands skärgård. Varje år blockerar jag min sommar för att komma ut i skärgården. Ingenting får komma i vägen för det, säger Ulvaeus.

”Dancing Queen” fick vända om

Han tänkte komma till Mariehamn med sin 20 ­meter långa motorkryssare med det passande namnet "Dancing Queen", men tekniska problem satte stopp för planerna.

­ - Det var styrningen som gick sönder. Plötsligt så märkte jag att det inte hände något när jag vred på ratten. Så det blev att återvända till bryggan igen. Men jag planerar att återkomma med båt till Åland senare i sommar, säger Björn Ulvaeus.

Alfons Röblom/Ålands Radio & TV

Läs också