Hoppa till huvudinnehåll

Bronset kan ha kostat EM-femman Bäck säsongen – ”For helt och hållet”

Kristian Bäck, maj 2016.
Kristian Bäck skadade sig i bronshoppet. Kristian Bäck, maj 2016. Bild: All Over Press kristian bäck,längdhopp,friidrott

Efter ett fantastiskt EM var FM-förväntningarna höga för Kristian Bäck, men det dröjde till den sista omgången innan Vasahopparen fick till ett någorlunda resultat.

Bäck inledde längdfinalen med ett väldigt blygsamt hopp på 700 och det såg även ut att bli hans längsta godkända försök i Uleåborg. De fyra följande omgångarna resulterade i ett X i protokollet och Bäck hade plötsligt endast ett hopp kvar för att fixa karriärens första medalj i Kalevaspelen.

Och nerverna höll för EM-femman från Amsterdam, då han i den sista omgången fick till 761 och lyfte upp sig från åttonde till andra plats, fyra centimeter från ledande Kristian Pulli.

Bäck fick nu bara vänta och se ifall det skulle räcka till en medalj. Och det gjorde det, men inte till silver utan brons. Roni Ollikainen lyckades nämligen också bättra på i sista omgången, då han slog till med 780 och knep FM-guldet före Pulli och Bäck.

Succésäsongen kan vara över

Men bronset kom till ett högt pris för Bäck, som haft små problem med baklåret efter EM.

– Baklåret for helt och hållet i det sista hoppet. Meningen var att göra max tre hopp, men när jag inte fick resultat var jag tvungen använda alla sex försök. Nu kan det nog hända att säsongen är över, berättar Bäck till Yle Sporten.

Kristian Bäck, läger i Portugal, våren 2016.
Kristian Bäcks hellyckade säsong kan få ett abrupt slut. Kristian Bäck, läger i Portugal, våren 2016. Bild: Yle/Leif Lampenius bäck

Bäck gjorde sina längsta hopp i de fyra försöken som resulterade i röd flagg och 761 var inte vad Bäck – som hoppade 791 i EM-finalen för ett par veckor sedan – var ute efter.

– Jag hade problem med stegmärket. Jag flyttade hela tiden bakåt mer och mer, men ansatslöpningen varierade för mycket. De första stegen var kanske för långa, jag töjde på lite för mycket och därför hjälpte det inte att flytta märket bakåt, det blev ändå övertramp.

– Jag vet inte vad som hände, bra bana och bra förhållanden, men jag fick inte det att funka på något sätt. Ett skithopp i första och helt okej i sista, men den första FM-medaljen utomhus värmer förstås, säger nyss 20 år fyllda Bäck som vann inomhus-FM-guld i vintras.

Tränade trött

En delorsak till Bäcks baklårsbesvär kan vara militärtjänstgöringen. Sommarens succéhoppare åkte till Sandhamn direkt efter Amsterdamresan och har inte kunnat träna optimalt.

– Milin har påverkat ganska mycket. Baklåret började bråka då jag tränade trött där och därefter ännu tävlade trött. Men sånt är det.

Vad sa killarna i Sandhamn när du kom dit efter EM?

– Inte vet jag nu vad dom sa, bra gjort var väl det första. Nog hade dom följt med tävlingar och var väl helt nöjda, konstaterar Bäck med ett snett leende.

Ni hittar samtliga resultat från fredagens tävlingar på Kalevaspelens webbplats.

Herrar, längd:

1. Roni Ollikainen 780
2. Kristian Pulli 765
3. Kristian Bäck 761