Hoppa till huvudinnehåll

Falsklarm om nödraketer kan kosta dig upp till 20 000 euro

Räddningsuppdrag med helikoptrar och båtar i Skärgårdshavet.
Räddningsuppdrag med helikoptrar och båtar i Skärgårdshavet. Räddningsuppdrag med helikoptrar och båtar i Skärgårdshavet. Bild: YLE/Dmitri Volgin superpuma

En del har bittert fått ångra att de utan orsak sköt nödraketer eller ringde om någon i nöd. Ett räddningshelikopteruppdrag kan kosta tiotusentals euro.

Räddningshelikoptrar och läkarhelikoptrar är konstant beredda på att rycka ut om någon är i nöd, men ibland är det falskt larm.

Enligt sjöräddningsledare Kristian Hermansson vid Sjöräddningscentralen i Åbo händer det några gånger per år att räddningshelikoptern rycker ut i onödan.

- Då vi får anmälan om en nödraket intervjuar vi först den som observerat raketen, förklarar Hermansson. Om sjöräddningsledaren efter det anser att det är möjligt att någon är i nöd på havet alarmeras enheterna.

Sjöräddningsledare Kristian Hermansson vid Sjöräddningscentalen i Åbo.
Sjöräddningsledare Kristian Hermansson Sjöräddningsledare Kristian Hermansson vid Sjöräddningscentalen i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman kristian hermansson

Då måste hela området sökas igenom tills sjöräddningsledaren beslutar att avbryta efterspaningarna. Om man inte hittar någon nödställd visar det sig oftast ha varit fråga om misstag, att någon har sett ett flygplan eller en mobiltelefonmast, men trott att det varit en nödraket.

Men de gånger det inte är misstag, utan man misstänker att någon utan orsak skjutit upp en nödraket, görs en anmälan till polisen om ofog och falskt alarm. Gränsbevakningen kan inte själv undersöka fallen, eftersom man har krav på den som gjorde falsklarmet. Det inträffar 0-8 sådana fall per år.

Ersättningar på över 20 000 euro

- Om polisen får tag på den skyldiga begär vi ersättningar, säger gränsbevakningsöverinspektör Reijo Lahtinen. Summan har i några fall stigit över 20 000 euro.

Och summan kan bli ännu högre i dag. De nya avgifterna för ett räddningshelikopteruppdrag är nämligen 6 187,60 euro per kvarts timme. Ett räddningsuppdrag till Korpo skärgård räcker lätt en timme, det vill säga det kostar minst 24 750 euro.

Dessutom kostar spaningsplanet Dornier 2 405 euro per kvarts timme om det behövs, och varje patrullbåt kostar 210 euro i kvarten, enligt Gränsbevakningsväsendets avgiftstabell för uppdrag.

- I fjol var det också ett par fall där berusade personer ringde från restauranger och sade sig vara i nöd, berättar Lahtinen. Också de måste betala ersättningar.

Det är klart att man ska ringa efter hjälp om man misstänker att någon är i nöd, men Gränsbevakningen anmäler ofog och falsklarm till polisen.

Enligt Lahtinen finns det sådana som i fyllan ringt för att se hur lång tid det skulle ta innan helikoptern kom. Då de inte kunnat betala böterna har summan gått till utmätning, och de har haft svårt att ens betala räntorna.

- Vi räknar inte utgifter, utan vi utför räddningsuppdrag, säger Hermansson, men det är tråkigt att veta att helikoptern kunde ha behövts bättre på något annat ställe.

Räddningshelikptern landar i Nagu.
Räddningshelikptern landar i Nagu. Bild: Yle/Linus Hoffman räddningsuppdrag,räddningshelikoptrar,Pärnäs,Gränsbevakningsväsendet (Finland),Sjöbevakningen (Finland),sjukdomsattacker

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland