Hoppa till huvudinnehåll

Fem år sedan massakern på Utøya och attacken i Oslo

Minnescentret i Oslo
Bild från det omdiskuterade Minnescentret för 22 juli i Oslo. Minnescentret i Oslo Bild: FREDRIL VARFJELL Norge,minnescenter

Det är i dag fem år sedan 77 personer dödades av massmördaren Anders Behring Breivik, en nationalistisk extremist, i Norge.

Minnesceremonier ordnades precis som tidigare år.

Här NRK:s rapportering från ceremonierna på Utøya.

I den tv-sända minnesgudstjänsten i Oslo domkyrka deltog bland andra kronprinsessan Mette-Marit och statsminister Erna Solberg.

I ett pressmeddelande från norska kyrkan skriver biskop Helga Haugland Byfuglien att man vill lyfta fram hoppet om en framtid med tro på rättfärdighet och trygghet för alla.

Ett öppet sår för norrmännen

På ön Utøya massakrerades 69 ungdomar under ett läger som Arbeiderpartiets ungdomsförbund ordnade. Två timmar tidigare dödades åtta personer i Oslo där terroristen sprängde en bomb i regeringskvarteret.

Ungdomarna jagades runt på ön av gärningsmannen som gav sig ut för att vara polis och sköt ihjäl alla han påträffade.

Minnesplatsen för offren i massmordet i Norge städas upp.
Oslo i augusti 2011 Minnesplatsen för offren i massmordet i Norge städas upp. Bild: Haakon Mosvold Larsen/EPA blomhav

Terrordådet beskrivs som ett sår i det norska samhället. Under den senaste tiden har flera andra förödande terrordåd rubbat säkerhetskänslan i Europa och orsakat nya svåra sår.

I Oslo finns det fortfarande spår av bombdåden. Skadade byggnader rivs som bäst i regeringskvarteren och ett nytt kvarter ska byggas upp.

Ett minnescenter har grundats i Oslo i en av de regeringsbyggnader som skadades i bombdådet. Utställningen visar bland annat en tidslinje med bilder och texter kring händelserna samt en del av de mobiltelefoner som blev kvar på ön efter massakern.

Centret har kritiserats för att det i värsta fall blir en vallfärdsort för fascister i och med att olika föremål som Breivik använde i attackerna ställts fram - bland annat hans falska polisbricka.

Arrangörerna försvarar sig med att det måste finnas ett ställe som påminner kommande generationer om det skedda.

Utøya har börjat komma igång igen

I fjol återupptogs Arbetarpartiets ungdomsverksamhet på Utøya. Ett sommarläger ordnades på ön för första gången sedan händelserna 2011.

Jens Stoltenberg vid en minnesstund på Utöya 22 juli 2015.
Jens Stoltenberg, dåvarande statsminister, deltog i minnesceremonin på Utøya i fjol. Jens Stoltenberg vid en minnesstund på Utöya 22 juli 2015. Bild: EPA/FREDERIK VARFJELL utöya

Vid en minnesstund i fjol beskrev Lisbeth Röyneland, ordförande för den nationella stödgrupp som bildades efter händelserna, verkligheten för många som personligen drabbades.

– Vi är många som har en tom stol runt middagsbordet, vi har många ungdomar som upplevt sin värsta mardröm.

Monument över terrordådet på Utöya
Jonas Dahlbergs minnesmärke över händelserna på Utøya. Monument över terrordådet på Utöya Bild: EPA/JONAS DAHLBERG STUDIO / HANDOUT terrordåd i norge,Norge,Minnesmärken över 22 juli

Också i år ordnar AUF ett politiskt sommarläger för unga i början av augusti.

Massmördaren dömdes till 21 års fängelse, det strängaste straff som norsk lagstiftning känner till.