Hoppa till huvudinnehåll

Guterres förhandsfavorit i FN-val

Portugals tidigare premiärminister Antonio Guterres har tagit ledningen i valet om vem som ska bli FN:s nya generalsekreterare.
Portugals tidigare premiärminister Antonio Guterres har tagit ledningen i valet om vem som ska bli FN:s nya generalsekreterare. Portugals tidigare premiärminister Antonio Guterres har tagit ledningen i valet om vem som ska bli FN:s nya generalsekreterare. Bild: PETER FOLEY António Guterres,Säkerhetsrådet,generalsekreterare,val

Tidigare högkommissionär för FN:s flyktingorgan, Antonio Guterres, leder nu valet om vem som ska bli FN:s nya generalsekreterare. Det här efter att FN:s säkerhetsråd har avklarat sin första förhandsröstning om vem som ska få ta över efter Ban Ki-moon.

Av de sammanlagt tolv personer som kandiderar till posten som FN:s nya generalsekreterare, är det nu Portugals tidigare premiärminister Antonio Guterres som leder i valet.

Det här framkom efter att de 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd fick förhandsrösta om vem som skulle efterträda nuvarande generalsekreterare Ban Ki-moon.

Den 67-år gamla Antonio Guterres är född i Lissabon och har varit högkommissionär för FN:s flyktingorgan, UNHCR, i tio år – med start år 2005.

Sloveniens tidigare president stark tvåa

Hälften av kandidaterna i generalsekreterarvalet är kvinnor.

Sloveniens tidigare president Danilo Turk får hittills nöja sig med en andra plats i valet. Han fick bara en bifallsröst färre än Guterres, som vann den första omgången med 12 röster.

Det är FN-ambassadörerna från medlemsländerna som röstar, men också representanter från de fem stora stormakterna deltog i förhandsröstningen.

Säkerhetsrådet träffas troligen på nytt redan nästa vecka för att genomgå en andra förhandsröstning om den framtida generalsekreteraren.

Den officiella röstningen om vem som blir FN:s nya generalsekreterare sker i oktober.

Den som slutligen tilldelas det nya uppdraget börjar arbetet i början av nästa år, eftersom Ban Ki-moons arbetsperiod tar slut vid årsskiftet.