Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolisen har goda erfarenheter av ståhjulingarna

Segwaypoliser i Helsingfors.
Helsingforspolisen patrullerar med ståhjulingar. Det är ett test som pågår den här sommaren - och erfarenheterna är hittils bra. Äldre konstapel Ben Sjöroos står på ståhjulingen som är andra från vänster. Segwaypoliser i Helsingfors. Bild: Yle/Mira Myllyniemi poliser på ståhjulingar,Ståhjuling

Helsingforspolisen test att använda ståhjulingar verkar vara framgångsrikt. Den här sommaren testar polisen sina nya redskap för patrullering, och erfarenheterna är positiva.

Helsingforspolisen testar fyra stycken ståhjulingar den här sommaren. De patrullerar bland annat i parker och vid platser där folk samlas.

Enligt äldre konstapel Ben Sjöroos vid Helsingforspolisen har resultaten av testerna främst varit positiva. Det kan tilläggas att testerna fortfarande pågår – de pågår så länge väderleken tillåter.

Ståhjulingarna är ännu i testbruk men hittills är erfarenheterna bra.― Äldre konstapel Ben Sjöroos

- Ståhjulingarna är ännu i provbruk, och de används främst då det är mycket folk ute så som vid större evenemang på veckosluten. Erfarenheterna har främst varit positiva.

Ståhjulingarna har många fördelar för den patrullerande polisen.

- Man ser och hör mycket bättre än om man åker bil, och det är snabbare än att gå.

Hittils har det inte uppstått några situationer där ståhjulingarna har varit mer skada än nytta, men till exempel trappor kan ställa till det för patrullerna.

Människor tycker också att det är bra att polisen har nya redskap.― Äldre konstapel Ben Sjöroos

Helsingforspolisen har enligt Sjöroos en positiv inställning till ståhjulingarna. De flesta poliserna verkar enligt Sjöroos tycka om att jobba med och på ståhjulingarna. Också allmänheten är positivt inställd till ståhjulingarna.

- De ler och skrattar, men människor tycker också att det är bra att polisen har nya redskap.

Testerna utvärderas – flera ståhjulingar på kommande?

När sommaren är över ska testerna utvärderas, och om de visat sig vara tillräckligt bra så kanske polisen skaffar flera ståhjulingar.

I slutändan är det Polisstyrelsen som fattar beslutet om flera ståhjulingar.

Redskapen är uttryckligen inskaffade för operativt bruk, och de används inte i PR-syfte, understryker Helsingforspolisen.

Här kan du se en video från lanseringen av Helsingforspolisens ståhjulingar.

Läs också