Hoppa till huvudinnehåll

Lena Holmström skapar konst av skrot

Fotoramar gjorda av gamla böcker
Lena Holmström jobbar mycket med böcker. Här har en bok fått ett nytt liv som fotoram. Fotoramar gjorda av gamla böcker Bild: Yle/Lotta Sundström oktonauterna

Att ge gamla uttjänta prylar ett nytt liv är något som Lena Holmström brinner för. Hon förvandlar böcker och tidningar, gamla klockor, vinlådor, metallskrot och målfärgsrester till fantasifulla konstverk och bruksföremål.

- Idag slänger man allt, men jag tycker att man kan ge saker en andra chans, säger Holmström.

Att skapa är för Holmström ett sätt att få utlopp för sin kreativitet och koppla av då hon är hemma från jobbet. Konsten tar upp nästan all ledig tid. Eftersom det mesta av materialet är återvunnet är Holmström lite av en sakletare, också vännerna hjälper till.

- Många av de här sakerna får jag av mina vänner, och så går jag på loppis och till Ekocenter i Dalsbruk. Från fartyget får jag ganska mycket som jag hittar i soporna.

Lena Holmström.
Lena Holmström Lena Holmström. Bild: Yle/Lotta Sundström lena holmström

Fartyget, det är Viking Grace där Holmström jobbar som hotellchef. Sedan 80-talet har jobbet funnits till sjöss, och Holmström stortrivs.

- Jag är en skärgårdsflicka som jobbar på en färja, berättar Holmström som är hemma från Dalsbruk men bosatt i Åbo.

Ombord känner kollegerna väl till hennes fascination för saker som går att återvinna.

- Ganska mycket kommer från reparatörer och elsidan. De vet nästan redan vad jag söker och de tipsar alltid om vad de slängt och undrar om jag vill ha det.

Lena Holmströms tavlor.
Lena Holmströms tavlor. Bild: Yle/Lotta Sundström lena holmström

Att skapa har alltid varit viktigt för Holmström, något som funnits med sedan barnsben.

Min mamma var från Karelen, och hon gjorde alltid allt själv. Det är nog därifrån jag har fått det, tror Holmström.

Men då Holmström i början av 90-talet blev mamma till trillingar hade hon fullt upp med de små och det fanns mindre tid för att skapa. Idag är barnen vuxna och utflugna ur boet. För några år sedan gick Holmström en kurs i scrapbooking, och det var då hon kom igång igen med skapandet och kreativiteten började flöda.

Lena Holmström skapar av återvunnet material.
Lena Holmström skapar av återvunnet material. Bild: Yle/Lotta Sundström lena holmström

Lärorna från kursen ville Holmström ändå snart överge.

- Jag tyckte det var lite tråkigt, det var allt för mycket regler. Jag släppte den tanken, man ska inte ha några regler utan man gör som det känns bäst. Ingenting är rätt eller fel, man låter bara fantasin föra en framåt. Alltid blir det någonting av det, råder Holmström.

Och fantasin har verkligen fått flöda. Holmströms konstverk ger samtidigt ett intryck av både ohämmad spontanitet och minutiös noggrannhet. Färgerna och formerna ber inte om ursäkt, detaljerna är rikliga och den som bekantar sig med utställningen kan finna många berättelser och tonvis med inspiration. Vad var det jag hade liggande där hemma nu igen, vad kunde jag skapa utav det?

Lena Holmströms konstverk gjorda av gamla böcker.
Lena Holmströms konstverk gjorda av gamla böcker. Bild: Yle/Lotta Sundström oktonauterna

Konstnärsgruppen Oktonauternas utställning i Koristo stall i St: Karins är öppen till och med den 31 juli. De övriga konstnärerna är Eeva Lappi, Jarmo Lehtopolku, Satu Lehtopolku, Walter Leu, Anneli Manni, Margareetta Moberg och Risto Ruohonen. Utställningen är öppen söndag till onsdag kl 13 till 18 och torsdagar 13-20.

Läs också