Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa förvandlades till guldvingarnas Mecka

Gold Wing Honda motorcyklar.
Motorcyklar i parti och minut. Gold Wing Honda motorcyklar. Bild: Yle/Stefan Paavola gold wing club,Honda Gold Wing,Lovisa

Över 200 motorcyklar av märket Honda Goldwing samlas till en gemensam, internationell årlig sommarträff i Lovisa. Motorcyklar i olika färger trängs med motorcykelentusiaster från nästan 20 olika länder.

Området kring gymnasiet och högstadiet i Lovisa har förvandlats till en jättelik camping. Tält i olika storlekar och färger, flaggor från Sverige, Italien och Polen samt sömndruckna motorcykelfantaster som sörplar i sig dagens första kopp kaffe trängs om vart annat. Och förstås kan ögat inte undgå alla motorcyklarna som står parkerade på området.

Vi har kommit till motorcyklisterna Mecka, eller rättare sagt Goldwing Club Finlands internationella träff i Lovisa.

Det är en imponerande syn då ett gäng motorcyklister på rad kör in på området. Trots att motorcyklarna är helt gigantiska för de inget oväsen, utan de glider smidigt, tyst och oerhört blankpolerade genom porten.

Goldwing Club Finlands logga.
Öppningen till området. Goldwing Club Finlands logga. Bild: Yle/Stefan Paavola motorcykelträff,motorcykelklubbar

En av dem som kör in på tältområdet på en röd Goldwing är Tapio Jokinen. Han har varit med och planerat och arrangerat den stora träffen för alla motorcykelförare med en Goldwing. Bakom träffen står föreningen Goldwing Club Finland, och redan på torsdagen anlände 197 hojar till Lovisa.

- Det här är vår klubbs internationella träff som ordnas en gång per år i juni eller juli.

Nu ordnas träffen i södra Finland, vilket betyder att extra många deltar. På torsdagen anlände 340 människor och 197 motorcyklar, men totalt väntas närmare 500 MC-entusiaster.

Vänner från många länder

Totalt är 17 olika länder representerade på träffen, men Jokinen tror att det kan komma ännu fler utländska gäster.

-Vi har säkert 40 italienare här och människor från Spanien, England, Portugal, Frankrike, Sverige, Norge och så vidare.

Gold Wing Club Finlands träff i Lovisa.
De flesta campar men Tapio Jokinen säger att alla övernattningsställen i Lovisa är fullbokade. Gold Wing Club Finlands träff i Lovisa. Bild: Yle/Stefan Paavola motorcykelträff,Lovisa,tält

Någonting av det trevligaste med de årliga träffarna är att man får en massa nya vänner både från Finland och från andra länder.

- Tidigare i veckan var jag i Polen på en träff och nu när jag är här i Lovisa får jag träffa de vänner jag mötte där.

Goldwing Club är en klubb för innehavare av motorcyklar av märket Honda Goldwing. Det finns totalt 900 sådana motorcyklar i Finland.

-Det som är speciellt är att den är stor och väldigt bekväm. Den har en 6-cylindrig motor på 1800 kubik. Verkligt bamsig!

Tapio Jokinen.
En Goldwing är en riktig bjässe. Tapio Jokinen. Bild: Yle/Stefan Paavola motorcykelträff

Ljusformation och flaggparad

Under veckoslutet ordnas en hel del program. På fredag åker deltagarna i tre turer till Svartholm, sedan är det guidning i Lovisa och i Strömfors bruk. På kvällen ordnas en ljusparad.

- Många cyklar kan ha tusentals små ljus på sig och de ser ut som julgranar i mörkret.

I Finland är det ljust om nätterna så ljusformationen blir inte like mäktig som i Mellaneuropa där det är betydligt mörkare på kvällarna.

På lördagen ordnas en flaggparad till Borgå torg. Då är alla motorcyklar blankpolerade och försedda med flaggor och man kör i samlad tropp mot Borgå med start klockan 12.

- Vi blir säkert en kö på över två kilometer.

En livsstil

Tapio Jokinen kör upp till 15 000 kilometer på sin Goldwing varje år. Efter att säsongen tar slut i Finland brukar han resa till USA med sin motorcykel för att fortsätta samla kilometrar. Det är inte ovanligt att en Goldwing kan köra mellan 400 000 och 500 0000 kilometer under sin livstid, och på campingområdet finns flera cyklar av äldre modell.

En del motorcykelentusiaster tar med sig hela familjen eftersom det ryms två stycken på själva motorcykeln och två människor modell mindre i en sidovagn.

En ljusblå Honda Gold Wing.
Här ryms många passagerare. En ljusblå Honda Gold Wing. Bild: Yle/Stefan Paavola Honda Gold Wing,motorcykelträff,Lovisa

Tältområdet blir som ett eget litet samhälle av motorcyklar och motorcykelälskare. På området kan man meka på sin hoj, få den servad, köpa nya motorcykelprylar och förstås umgås med nya och gamla bekantskaper.

Medlemmar i Gold Wing Finland.
Som motorcykelentusiast får man ständigt nya bekanta. Medlemmar i Gold Wing Finland. Bild: Yle/Stefan Paavola motorcykelträff,Lovisa

För Tapio Jokinen har motorcykeln blivit mer än en kär hobby.

- Man kan inte riktigt förklara hur det känns om man har gjort det här i 30, 40 år. Det är ingen hobby utan mera en livsstil.