Hoppa till huvudinnehåll

Populärt att skaffa barn efter 40

Gravid kvinna
Gravid kvinna Bild: Pixabay graviditet,gravida kvinnor,magen,Händer

Kvinnor får barn i allt högre ålder. Särskilt mängden kvinnor som får sitt första barn när de är över 40 år har fortsatt att öka, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL.

De äldsta förstagångsföderskorna finns i huvudstadsregionen, men utvecklingen kan också ses på ett nationellt plan.

För cirka 30 år sedan var förstföderskorna i huvudstadsregionen i snitt under 29 år, medan de i fjol var 30-34 år gamla.

Ofta är orsaken till att människor väljer att bilda familj senare att föräldrarna först vill försäkra sig om att de har ett stabilt liv i fråga om studier och karriär.

– Rädslan är att man förlitar sig för mycket på att man också kan bli gravid i 40-årsåldern. Visst lyckas det men sannolikheten minskar för varje år, säger Anna Heino vid THL.

Bilden nedan visar hur andelen förstföderskor över 40 år har ökat under de senaste årtiondena. Den rosa kurvan visar situationen i huvudstadsregionen och den blå kurvan visar hela landet.

Andelen förstföderskor över 40 har ökat de senaste 30 åren. Rosa linjen visar statistik för huvudstadsregionen och den blå kurvan visar hela landet.
Andelen förstföderskor över 40 har ökat de senaste 30 åren. Rosa linjen visar statistik för huvudstadsregionen och den blå kurvan visar hela landet. Bild: Yle/Nyhetsgrafik graviditet,förstföderskor,statistik (vetenskaper)

1987 var 1,2 procent av antalet förstföderskor i huvudstadsregionen över 40 år. 2015 var samma andel 2,8 procent. Trenden ser likadan ut i hela landet.

– Andelen föderskor över 35 år har redan länge ökat. Det är inte att vänta att antalet plötsligt skulle sjunka, säger Heino.

Tonårsgraviditeterna minskar

En rad i statistiken pekar ändå neråt. Antalet kvinnor som föder sitt första barn när de fortfarande befinner sig i tonåren har minskat med nästan hälften de senaste 30 åren.

Samma utveckling gäller också antalet avbrutna graviditeter.

– Förhoppningsvis tyder det på att det finns kunskap om preventivmedel och hur man använder dem, säger Heino.

Nina Svahn/Yle Uutiset

Läs också