Hoppa till huvudinnehåll

Salt och is räddar maten under rötmånaden

Matportion med stekt lax
Det är rötmånad så man ska vara noga med hur maten förvaras. Matportion med stekt lax Bild: Pixabay lax,fisk (livsmedel),mat,lunch,stekt

Nu är det den tiden på året då sår inte läker och maten ruttnar. Rötmånaden är här och vi har pratat med hushållslärare Camilla Holmström för att ta reda på hur man ska göra för att maten inte ska bli förskämd.

Hushållsläraren och Ekenäsmarthan Camilla Holmström säger att maten lättare blir skämd i juli trots att vi har sådana finesser som kylskåp och frys.

- Vanligtvis håller maten en vecka i kylskåpet, men i juli märker man att mjölken blir surmjölk, grädden går inte lika lätt att vispa och fil blir förskämd.

Salt räddar maten

Det gäller att vara försiktig med mjölkprodukter, men även med kött och fisk. Camilla Holmström har ett knep för att maten ska hålla längre:

- Strö litet salt över fisken, så håller den litet längre. Det är också bra att strö salt över en kötträtt om man inte är säker på att den håller länge, säger ordföranden för Ekenäs landsbygds marthaförening.

Ekenäsmarthan Camilla Holmström
Camilla Holmström. Ekenäsmarthan Camilla Holmström Bild: Yle / Jonas Sundström hushållslärare

Holmström påminner också om att vi har fantastiska sinnen.

- Det lönar sig att titta på maten, dofta på den och smaka med en sked. Man ska slänga det som inte smakar bra.

Maten måste snabbt i kylen

Det är också viktigt att förflytta sig så snabbt som möjligt från en plats till en annan när det är rötmånad. Holmström säger att det är bra att ha en kylväska med sig.

- Det är också bra att ha isbitar med sig i reserv om sträckan blir lång. Man sätter isbitarna i en påse utanpå maten så att den håller sig så fräsch som möjligt.

Camilla Holmström föreslår också att maten placeras på en isbädd då man äter utomhus på somrarna. Då har man isbitar eller krossad is på en bricka och placerar till exempel smörgåstårtan, gräddtårtan eller fisken på isbädden.

Läcker smörgåstårta på mötesbordet i Yle Västnyland
Smörgåstårtan ska hållas kall då det är sommar. Läcker smörgåstårta på mötesbordet i Yle Västnyland Bild: Yle / Jonas Sundström mumsfilibaba

Flugor hör också sommaren till, oberoende av om det är rötmånad eller inte. Holmström konstaterar att vi får leva med insekter.

- På sommaren ska man inte ha jordgubbar eller andra livsmedel framme, utan de ska förvaras så kallt som möjligt.

Slakta inte under rötmånaden

I början av 1970-talet började det bli vanligt att ha både kylskåp och frys. Välbärgade hade det redan i slutet av 1960-talet, berättar Camilla Holmström. Före det var det isskåp och källare som gällde.

Ännu längre tillbaka i historien hade man saltad fisk och kött i tunnor.

- Då märkte man att köttet blev förskämt under rötmånaden. Man kunde inte heller slakta för då gick köttet förlorat.