Hoppa till huvudinnehåll

Silver-Richardsson vill ta tre FM-medaljer: ”Behöver något drastiskt”

Camilla Richardsson, Paavo Nurmi Games 2016.
Ett tredje FM-silver för Camilla Richardsson. Camilla Richardsson, Paavo Nurmi Games 2016. Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv Camilla Richardsson,friidrott

Camilla Richardsson tog karriärens första FM-medalj på 5 000 meter, då hon löpte in som tvåa under Kalevaspelen i Uleåborg. På söndag planerar Vasa IS-hinderlöparen en riktigt tung utmaning.

Richardsson hängde med i förhandsfavoriten och EM-nian Kristiina Mäkis fart under så gott som hela loppet, men fick ge sig då finsktjeckiskan drog ifrån ungefär 600 meter före målet.

Mäki korsade mållinjen som etta med tiden 16.12,88 och dryga tre sekunder efter henne kom Vasa IS-damen i mål på 16.16,16, vilket är en ungefär tio sekunder från hennes årsbästa.

– Jag tycker det där var ett riktigt bra lopp av henne (Richardsson), sade expertkommentatorn Danny Lindqvist i Yles sändning.

”Jag har gått på ilskan”

Av samma åsikt var även Camilla Richardsson, som inte upplevt att hon fått benen att fungera perfekt i sommar. I EM i Amsterdam missade hon finalen på 3000 meter hinder, och även OS i Rio förblev en dröm.

– Det var faktiskt jättekul att springa, helt klart sommarens bästa känsla. Benen samarbetade idag, jag behövde inte göra nåt extra, det bara rullade på, berättar Richardsson till Yle Sporten och menar att hon kunde ha hållit en betydligt bättre fart om det hade behövts.

– Men det fanns inget att göra åt Kristiina. Skulle jag ha sprungit hårt i början hade hon hängt med och ändå vunnit i slutspurten. Det kändes kontrollerat och lätt hela vägen, jag blev egentligen aldrig trött, men inte hade jag något att sätta emot Kristiina på slutet.

"Allting tog lite slut i Amsterdam"

Fann du toppformen lite för sent?

– Tydligen, men jag har gått lite på ilskan nu efter EM, det känns som om det inte är nån skillnad. Och kanske det var just det som behövdes, det släppte lite, tror Richardsson.

Hur har du tacklat besvikelsen över att du missade såväl EM-finalen som OS?

– Klart man kommer att vara besviken hela sommaren, det känns nog fortfarande som allting lite tog slut i Amsterdam. Men efter att jag deppat den första veckan konstaterade jag att jag åtminstone inte haft nån tränings- och motivationsbrist, och det har varit jätteskönt.

– Det är egentligen det enda som varit kul på dagarna, att man fått träna. Det har varit superkul hela tiden. Det är nog bara tack vare det jag kämpat vidare, om träningarna också känts dåliga skulle jag säkert gett upp säsongen.

Ska springa 13 000 meter på söndag

Från tidigare hade Richardsson två medaljer i Kalevaspelen i sin huvudgren 3 000 meter hinder. Hon slutade tvåa såväl i Kuopio 2014 som Björneborg 2015.

På söndag är hon storfavorit till ytterligare ett silver bakom Sandra Eriksson – men hon är även anmäld på 10 000 meter två timmar tidigare.

– När jag inte kom till OS behövde jag göra nåt drastiskt och det var nu det här. Jag får diskutera med coachen (Guy Storbacka) vad han tycker, men jag skulle nog vara ganska sugen på att smälla av båda, skrattar Richardsson.

Hur ska du orka med det inom loppet av bara ett par timmar?

– Jag får väl ta det på konditionen bara, så får vi se hur det går. Men nog skulle det ju vara roligt, inte minst med tanke på hur bra det kändes idag.

Öppna Instagram-inlägget

Lovisa Tors Johanna Lindholm, 42, gjorde också ett starkt lopp och kom i mål som femte dam med nytt personbästa 17.21,33.

Tufft för Anders Lindahl

IF Länkens Anders Lindahl kunde inte utmana om medaljer på herrarnas 1 500 meter. Lindahl blev långt från sitt årsbästa och slutade 13:e i loppet.

Segern gick till Marco Bertolotti före Panu Jantunen och Tuomo Salonen.

Ni hittar samtliga resultat från fredagens tävlingar på Kalevaspelens webbplats.

Damer, 5 000 meter:

1. Kristiina Mäki 16.12,88
2. Camilla Richardsson 16.16,16
3. Minna Lamminen 16.33,15
4. Aino Kivenmäki 17.08,29 PB
5. Johanna Lindholm 17.21,33 PB

Herrar, 1 500 meter:

1. Marco Bertolotti 3.45,33 SB
2. Panu Jantunen 3.45,91
3. Tuomo Salonen 3.46,38 PB
---------------------------------------
13. Anders Lindahl 3.55,29