Hoppa till huvudinnehåll

Simskolan i Karskog lockar inte lika många som tidigare

Ida Martin är simlärare i Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå.
Ida Martin är simlärare i Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå. Ida Martin är simlärare i Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå. Bild: Yle/Robert Ehrnsten Västnyland,Sjundeå,martin ida

Det är simskolesäsong för de yngre. Och medan barnen leker och simmar i vattnet i Karskog och Störsvik i Sjundeå så frågar sig de vuxna varför allt färre barn deltar i simskolan.

Folkhälsan har även denna sommar ordnat simskolor för barn i åldrarna 4-13. I Karskog och Störsvik i Sjundeå har cirka 95 barn deltagit i Störsviks simskola respektive cirka 50 barn i Karskogs simskola.

Antalet i Sjundeå har minskat de senaste två åren och speciellt i Karskog, berättar Ida Martin som är ansvarig simlärare i Karskog.

- De första åren hade vi kring 100 till 120 barn, men de senaste två åren har det igen minskat.

Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå.
I simskolan både leker barnen och lär sig att simma. Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå. Bild: Yle/Robert Ehrnsten Västnyland,Sjundeå,karskog,simskolor,simundervisning

Hon vet inte vad som orsakat minskningen, men hon konstaterar att det har funnits skillnader mellan antalet svensk- och finskspråkiga.

- Det var en tid som det fanns flera finsktalande barn, de svensktalande barnens antal var samma, men nu minskar de finsktalande barnen. Det är svårt att säga vad det beror på, säger Ida Martin.

"Bättre ute i naturen"

På Vikträsk strand sitter föräldrar och anhöriga och väntar medan barnen simtränar.

Susanna Mehtonen är förälder till tre barn som går i simskolan. Hon vill att hennes barn ska vara i en naturlig miljö.

- Framför allt tycker jag att det är bättre att vara ute i naturen, än i en simhall, säger hon.

Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå.
Det är en annorlunda känsla att lära sig simma i en sjö än i en simhall. Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå. Bild: Yle/Robert Ehrnsten Västnyland,Sjundeå,barn i simskola

Hon har haft sin äldsta son fem somrar i simskola, medan en annan förälder, Niklas Grönroos, har haft sin äldsta son åtta år i simskola. Niklas Grönroos barn har alltid varit i simskola i Sjundeå.

- Vi var några somrar i Störsvik och nu är vi i Karskog. Målet är att barnen ska lära sig att simma, ha roligt och ha program på sommaren. Äldsta pojken är färdig med sin simskola, så han är inte med mera i år, säger han.

"Det är viktigt att simma"

Ida Martin hoppas inte att folk börjar enbart gå i hallsimskolor. Hon säger att det skiljer sig mycket att simma vid badstränder och i badhus.

- Jag har inte lett så många simskolor i simhall, men vågor i havet, berg och botten är obekant och det känns ibland varmt och ibland kallt. I simhall är det mycket skönare med varmt vatten och man ser botten.

Simredskap vid Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå.
På landbacken värmer sig barnen med hjälp av lekar. Simredskap vid Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå. Bild: Yle/Robert Ehrnsten Västnyland,Sjundeå,folkhälsans simskola,simundervisning

Niklas Grönroos familj brukar simma på hösten, vintern och våren i simhall.

- Det är viktigt att simma. Vi brukar också simma på vintern för att hålla simkunskaperna uppe.

Ida Martin säger att det förut var ett undantag om det var regn och kallt vatten, men nu är det ett undantag om det är sol och varmt vatten vid badstranden.

- Jag förstår att det kan vara kämpigt för föräldrar att komma till simstranden om det är kallt och barnen fryser och inte vill vara i vattnet.

Barn som leker vid Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå.
Barn som leker vid Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå. Bild: Yle/Robert Ehrnsten Västnyland,Sjundeå,folkhälsans simskola,simskolor,simundervisning,lek (barnlek)

Ida Martin poängterar att utesimskolan har sin charm med alla lekar och havet.

- Trots att vattnet är kallt, brukar vi nog kunna lura ner barnen i vattnet, säger hon skämtsamt.

Simskolan handlar inte bara om att simma

Folkhälsans tema "I dag har vi bara lekt" går ut på att barn lär sig simma och behärska olika simtekniker genom lek, så barnen behöver inte bara vistas i kallt vatten när de är i simskolan.

Barn som leker i simskolan i Karskog i Sjundeå.
Barnen leker också då de är i simskolan. Barn som leker i simskolan i Karskog i Sjundeå. Bild: Yle/Robert Ehrnsten Västnyland,Sjundeå,folkhälsans simskola,simundervisning,simskolor,lek (barnlek)

- Vi försöker vara 20 minuter i vattnet, men ibland kanske man bara kan simma 10 minuter för att det är kallt. Då fyller man upp med lek och barnen får tankar på annat än simning. Det ska vara en rolig sak, inte bara prestation, säger Ida Martin.

Robert Ehrnsten