Hoppa till huvudinnehåll

Söderlund nära FM-fiasko – nu ska svajigheten analyseras

Tomas Söderlund, Karis, 2016.
Tomas Söderlund har inte fått till det i sommar. Tomas Söderlund, Karis, 2016. Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv Tomas Söderlund,kulstötning,friidrott

Sedan 2011 har IF Raseborgs Tomas Söderlund prenumererat på medalj i Kalevaspelens kulfinal med två guld och tre silver som facit. Men i Uleåborg tänkte det bli ett slut på sviten.

Efter två guld och tre silver i Kalevaspelen under de fem senaste åren får Tomas Söderlund hänga upp en bronsmedalj i prisskåpet.

Men han var nära att åka hem tomhänt. Inför den sista omgången låg Söderlund på fjärde plats, två centimeter bakom Matti Siivonen.

I den sista omgången ökade han dock med åtta centimeter och passerade Siivonen tack vare resultatet 17,23, som inte värmde bronsbjässen nämnvärt.

– Bronset värmer nog mycket mera. Ett riktigt uselt resultat, det tänkte bli fiasko, säger Söderlund till Yle Sporten efter den sjätte raka FM-medaljen.

"Det flög bara inte"

I SFI-mästerskapen förra helgen stötte Söderlund 18,08, som visserligen var dryga 20 centimeter från årsbästat och en knapp meter från personbästat, men ändå ett fall framåt.

– Om man ser på tävlingen känns det som en vunnet brons, men inte var det här ju riktigt det jag var ute efter. Jag har ingen aning vad som hände, det kändes helt okej, jag märkte inte ens några teknikproblem, men det flög bara inte.

Hur nervös var du inför den sista stöten?

– Lite, men jag har varit i den här situationen förut. Det här är mitt tredje eller fjärde FM där jag förbättrar min placering i den sista omgången. Jag tycker om såna här situationer, det är bara roligt.

”Måste riktigt börja analysera”

Trots lättnaden i den sista stöten och ännu en erövrad FM-medalj, åker Tomas Söderlund söderut med bekymrad min. Nivån varierar alldeles för mycket för tillfället.

– Säsongens första tävling var si och så (18,31 i Karis 12.6), sen hade jag en släng av norovirus som förstörde Paavo Nurmi Games (17,03 i Åbo 29.6), men inför SFIM hade träningarna igen gått helt bra och tävlingen lyckades också.

– Och idag försvann sen en meter från längden, så jaa-a, jag vet inte vad det riktigt är. Jag måste riktigt börja analysera vad vi gör för fel, vad som kan orsaka en meters svängningar upp-och-ner.

Något i träningsupplägget som måste ses över?

– Träningsupplägget måste det säkert lite vara jo, tror Söderlund. Men förutom några små krämpor och sjukdomar har jag ändå fått vara frisk och kry, och därför tycker jag det är roligt att hålla på igen. Jag vill inte ge upp. Men man skulle ju vilja att resultaten också kommer.

Men det känns som om det kan lossna ännu i sommar?

– Jo, det tror jag nog. Nu väntar troligtvis en ganska lång träningsperiod och sen ska vi försöka bygga upp en topp till Sverigekampen, där jag stött bra de senaste åren, så förhoppningsvis ska jag få någonting gjort där.

Segern gick som väntat till EM-resenären Arttu Kangas med resultatet 19,38, medan Timo Kööpikkä tog hand om silvret med 18,18.

Herrar, kula:
1. Arttu Kangas 19,38
2. Timo Kööpikkä 18,18
3. Tomas Söderlund 17,23