Hoppa till huvudinnehåll

Sökandet efter MH370 "avbryts"

Trafikministrarna Darren Chester (Australien), Liow Tiong Lai (Malaysia) och Yang Chuantang håller presskonferens efter sitt möte i Putrajaya 22.7.2016
Trafikministrarna Darren Chester (Australien), Liow Tiong Lai (Malaysia) och Yang Chuantang håller presskonferens efter sitt möte i Putrajaya 22.7.2016 Trafikministrarna Darren Chester (Australien), Liow Tiong Lai (Malaysia) och Yang Chuantang håller presskonferens efter sitt möte i Putrajaya 22.7.2016 Bild: EPA/FAZRY ISMAIL Malaysia Airlines Flight 370,Malaysia,Australien,Kina,Trafikminister

Sannolikheten för att hitta Malaysia Airlines plan MH370 blir allt mindre. Det medgav transportministrarna från Australien, Malaysia och Kina då de på fredagen meddelade att sökandet snart avbryts.

Australien, Malaysia och Kina har snart sökt igenom ett område på 120 000 kvadratkilometer i Indiska oceanen, väster om Australien. Sökandet har pågått i över två år och nu finns bara knappt 10 000 kvadratkilometer kvar av det här området som inte ännu genomsökts.

Transportministrarna från de tre länderna höll en presskonferens i Malaysias administrativa huvudstad Putrajaya på fredagen. Enligt dem kommer man att avbryta letandet om inget hittas i det kvarvarande området.

Enligt transportministrarna kan sökandet återupptas om det kommer fram trovärdig ny information. Men det ska vara specifik information som kan användas för att lokalisera planet.

Planet var malaysiskt, de flesta passagerare ombord var kineser och planet försvann utanför sydvästra Australien.

Många besvikna anhöriga

Malaysia Airlines plan MH370 hade 239 personer ombord då det försvann den 8 mars 2014 under en flygning från Kuala Lumpur till Peking.

Man vet fortfarande inte varför planet störtade. Vrakdelar har hittats längs Afrikas östkust.

En del anhöriga tror att man letat på fel ställe. Det finns - bland annat - teorier om att piloten störtat med avsikt. Om han glidflugit den sista biten kan beräkningarna av var planet kraschade vara felaktiga.

Anhöriga till MH370-offer demonstrerar utanför transportministrarnas möteslokal i Putrajaya 22.7.2016
Anhöriga till MH370-offer demonstrerar utanför transportministrarnas möteslokal i Putrajaya 22.7.2016 Anhöriga till MH370-offer demonstrerar utanför transportministrarnas möteslokal i Putrajaya 22.7.2016 Bild: EPA/FAZRY ISMAIL Malaysia Airlines Flight 370,Malaysia,demonstrationer (samhälleliga händelser),demonstration,anhöriga

Många anhöriga uttryckte på tisdagen sin besvikelse över att sökandet med största sannolikhet nu avbryts.

- Vi befarade det här. Vi visste att de skulle göra det här. Det är mycket frustrerande. Vi är verkligt arga. Jag kommer att fortsätta kräva att de fortsätter leta, sade Dai Shuqin vars fem anhöriga försvann med planet.

- Vi vill inte att det här bara ska vara en lek med ord. Vi vill inte att avbrottet bara ska bli ett sätt att låta alla lugna ner sig och långsamt glömma det här. Vi vill att de aktivt letar efter ny information, sade Grace Subathirai Nathan, vars mamma var ombord på MH370.

Läs också