Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att skräddarsy avlastning

Skylt med texten Kårkulla samkommun - en resurs i Svenskfinland
Arkivbild. Skylt med texten Kårkulla samkommun - en resurs i Svenskfinland Bild: Yle Kårkulla samkommun,kårkulla

Otto Domars, vikarierande regionchef för Kårkulla samkommun i mellersta och södra Österbotten, förstår att semestertider kan vara svåra för familjer med långtidssjuka barn eller barn med någon funktionsnedsättning men att skräddarsy stöden kan bli dyrt säger han.

- Det är klar det kan vara problematiskt för alla barnfamiljer under semestern att få allting att gå ihop men speciellt för såna familjer med barn med funktionsnedsättning. Det är klart att det blir en extra press på dem, säger Domars.

FDUV brukar ordna sommarläger och Kårkulla erbjuder korttidsvård men det räcker inte alltid till. Domars säger att Kårkulla kanske borde bli bättre på att fånga upp behoven.

- För att veta vilken typ av service vi ska kunna erbjuda så måste vi ju först veta behoven.

Dyrt med skräddarsydda lösningar

Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare för FDUV, skulle vilja se att stöden skulle skräddarsys i större grad enligt familjens och barnens behov men Domars tror att det kan bli för dyrt.

- Det optimala skulle ju vara att skräddarsy men det är klart att ju mer man skräddarsyr olika lösningar desto dyrare blir det. Det kommer man inte ifrån.

Familjen Moliis, som har ett barn med en cp-skada som sitter i elrullstol, säger att det har varit svårt att veta vilken hjälp som finns att få. Domars säger att där får Kårkulla bättra sig till nästa sommar.

- Där måste vi bli bättre på att informera familjerna vad det finns för typ av programutbud och vad de har för möjligheter att få avlastning under sommaren.

Tänka i nya banor

Domars säger att det är svårt att sia inför framtiden men att de knappast får mera resurser. Han säger att man kanske måste bli bättre på att samarbeta med bland annat FDUV och olika lokala aktörer.

- Kanske man måste börja tänka i nya banor, för som sagt så är det svårt att få loss mera pengar så man måste kanske fundera istället vad kan man göra som inte kostar mera.

Läs också