Hoppa till huvudinnehåll

Tio döda efter skottdrama i München - gärningsmannen sköt sig själv

I München i Tyskland har minst tio personer dött efter att skottlossning på fredagskvällen bröt ut i ett köpcentrum. Vittnen uppgav först att de hade sett tre gärningsmän men polisen meddelade sent på natten till lördag att det handlade om en gärningsman och att han sköt sig själv.

Polisen inledde en jätteoperation efter skottdramat på köpcentret Olympia centre i München. Den misstänktes kropp hittades ungefär en kilometer från köpcentret och polisen använde en robot för att försäkra sig om att gärningsmannen inte hade några sprängämnen på sig.

Polisen rapporterar att tio personer är döda, däribland gärningsmannen. Därtill skadades över 20 personer i skjutningen, varav åtminstone tre svåra skador.

- Vi kan inte ange det exakta antalet sårade. De har förts till olika sjukhus i München att få vård, uppgav polistalesmannen Peter Beck sent på kvällen.

Vittnen uppgav under kvällen att gärningsmännen var tre till antalet - polisen dementerade senare uppgifterna. Ett stort polisuppbåd jagade de misstänkta i flera timmar och all kollektivtrafik stängdes av.

Motivet oklart

Motivet för attacken är fortfarande oklart. Gärningsmannen är en 18-årig tysk iranier bosatt i München. Han har bott i Tyskland i över två år.

Polisen understryker att man inte kan veta något säkert angående motivet i det här skedet. Det finns nu inga indikationer på att gärningsmannen skulle ha kontakter till terrororganistaioner.

Undantagstillstånd utlystes under kvällen i hela delstaten Bayern. Polisen varnade befolkningen för att gärningsmannen är mycket farlig, sannolikt utrustad med gevär eller liknande vapen. Kollektivtrafiken stoppades i stora delar av München, och stadens centrala järnvägsstation utrymdes. Polisen uppmanade människor att söka sig inomhus och undvika öppna platser.

Polisen ber om video och bild från gärningsplatsen och önskar att allmänheten laddar upp dem på polisens portal för ändamålet. Polisen ber uttryckligen allmänheten att inte dela videor och bilder i sociala medier. Det kan hjälpa angriparna, framhåller polisen.

Inte heller bör Twitter användas till spekulationer om attacken eller gärningsmännen.

Grundlösa påståenden om mer skottlossning

Skottlossningen inleddes strax före klockan sju finsk tid i köpcentret Olympia i Münchens norra del. Gärningsmannen började skjuta omkring sig på en Mc Donald's-restaurang, varefter han fortsatte in i köpcentret.

Vittnen kunde efteråt rapportera om skottlossning både inne i köpcentret och på gatorna intill.

En stor polisinsats inleddes omgående. Polisen sände specialstyrkor till platsen, spärrade av köpcentret och började evakuera kunder och personal.

Läget var trots polisens snabba reaktioner förvirrat. Under kvällstimmarna kom det dessutom rapporter om skottlossning också på andra platser i München. Dessa rykten kunde ganska snabbt dementeras, men de hade redan hunnit vålla ytterligare oreda runtom i den bayerska huvudstaden.

Obama lovar hjälp

USA:s president Barack Obama lovade redan under fredagskvällen Tyskland all tänkbar hjälp för att utreda skottdramat. Frankrikes president Hollande sände ett "personligt meddelande om stöd" till förbundskansler Angela Merkel, och den brittiske utrikesministern Boris Johnson sa sig vara "djupt bestört".

Förbundskansler Merkel informeras fortlöpande om utvecklingen. Minister Peter Altmaier, som är chef för kanslerämbetet, uppgav sent på fredagskvällen att man i det här skedet inte kan säga något bestämt om attacken, som han beskrev som "grym och omänsklig".

- Vi kan inte utesluta att det finns terroristiska kopplingar. Vi kan inte bekräfta dem, men vår utredning går också enligt dessa linjer, konstaterade Altmaier.

Ministern sa att Tyskland de senaste åren har stoppat flera terrorattacker, men att absolut säkerhet aldrig kan garanteras.

Förbundspresident Joachim Gauck sa att han är chockad över det "mordiska angreppet".

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière har avbrutit sin semester i USA. Han rapporterades på fredagskvällen vara på väg tillbaka till Berlin för ett möte med säkerhetsansvariga. Maizière meddelade också på twitter att han kommer att åka till München på lördag.