Hoppa till huvudinnehåll

16-åringar festar inte som förr - "Inget jag behöver för att ha ett bra liv"

Marina Koroleff, 18, i sin lägenhet i Grankulla. Hon har aldrig druckit alkohol.
18-åriga Marina Koroleff, som går i gymnasiet i Grankulla, blir ibland bjuden på alkohol. Folk brukar ändå inte höja på ögonbrynen när hon tackar nej. Det går bra att välja vatten i stället. Marina Koroleff, 18, i sin lägenhet i Grankulla. Hon har aldrig druckit alkohol. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs marina koroleff,alkohol (njutningsmedel),Absolutism

Allt fler unga väljer bort alkohol helt. I början av 2000-talet avstod tjugo procent av 16-åringarna från alkohol. Men i fjol hade andelen helnyktra 16-åringar stigit till 40 procent.

Marina Koroleff från Grankulla är 18 år gammal och har aldrig druckit alkohol. Det var i 16-årsåldern som hon fattade ett medvetet beslut att säga nej till alkohol.

- Tidigare var jag väldigt nyfiken på vad alkohol är, och jag tänkte att jag ville testa på det när jag fyllt 18.

Men nu när hon träffat många människor som också är nyktra och har samma åsikter och värderingar som hon, så har hon kommit fram till att hon inte alls behöver börja dricka.

- Det är inget jag behöver för att ha ett bra liv.

Ungdomar går inte ut som förr

Det är just bland ungdomar i den åldern som specialforskaren Janne Härkönen vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, ser den största förändringen. En växande andel av 15-17-åringarna dricker ingen alkohol överhuvudtaget. De som dricker alkohol, börjar dricka senare.

- Det kanske viktigaste skälet är att ungdomarnas livsstil har förändrats. De går inte ut lika mycket som tidigare utan tillbringar i stället sin tid vid datorn. De är på webben och i sociala medier.

Forskningen visar också att ungdomarna själva säger att det blivit svårare att få tag på alkohol. De kan bero på en noggrannare kontroll av åldergränser.

Till exempel inom detaljhandeln har branschen själv infört en rekommendation om att butikspersonalen ska kräva ID-bevis av dem som vill handla alkoholdrycker om kunderna ser ut att vara under 30 år gamla. Åldergränsen är alltså fortfarande 18 år, men tack vare rekommendationen är det färre minderåriga som lyckas köpa öl i matbutiken.

När det kommer till de ungdomar som valt helnykterhet visar forskningen att det handlar väldigt mycket om värderingar, enligt Janne Härkönen.

- Att använda alkohol och att vara full går inte ihop med deras värderingar, säger Härkönen.

Modell hemifrån

Ursprungligen var det den modell Koroleff fick hemifrån som gjorde att hon inte varit intresserad av sprit.

- Jag har aldrig varit i den kulturen att man dricker på fester. Båda mina föräldrar låter bli att dricka och därför har jag inte sett det som en självklarhet att dricka.

Senare har hon blivit medveten även om nackdelarna med alkoholbruk, och i dag inverkar också hälsoskäl på hennes beslut att inte dricka alkohol.

Absolutist har hon ändå aldrig kallat sig, och ordet känns främmande i hennes mun. Marina Koroleff känner sig inte särskilt annorlunda i sin kompiskrets.

- Jag skulle säga att det är många av mina kompisar som dricker bara lite eller när det bjuds. Det är inte så många av mina kompisar som dricker jättemycket. Så jag är inte udda.