Hoppa till huvudinnehåll

Ceremoni högtidlighåller slaget om Bengtskär

Bengtskärs fyr.
Bengtskärs fyr. Bild: Yle/Monica Forssell bengtskärs fyr

På tisdag har det förflutit 75 år sedan slaget om Bengtskär. I ett återskapat slag avvärjs det ryska anfallet en andra gång. Försvarsministern kommer att närvara under ceremonin.

Slaget om Bengtskär har beskrivits som den allvarligaste krigshändelsen under fortsättningskriget i Åbolands skärgård. Fyren tjänade som en strategisk utkikspost som Sovjetunionen försökte spränga i luften. Natten den 26 juli 1941 närmade sig sovjetiska båtar Bengtskär. Striderna pågick i flera dygn, men till slut avvärjdes försöket och Bengtskär förblev i finsk besittning.

I slaget om det drygt en hektar stora skäret deltog från finsk sida alla vapenslag och totalt 700 man. De ryska styrkornas antal har inte kunnat fastställas. På tisdag återskapas slaget om Bengtskär. Infanterister, marinen och flygvapnet deltar i uppvisningen. Någon artillerield från de närliggande batterierna blir det ändå inte. Samtidigt firas att det förflutit 110 år sedan fyren stod färdig.

Festtal av försvarsministern

Försvarsminister Jussi Niinistö håller festtalet. Även marinkommendör Veijo Taipalus deltar i firandet. Flottans musikkår uppträder med musik, likaså Sonja Lumme och Arne Nylander. I samband med festligheterna passar försvarministern på att besöka marindepån i Skinnarvik.

Medan festligheterna pågår är havsområdet kring fyren avstängt på grund av stridsuppvisningen. Festligheterna är för inbjudna gäster, och besökare är åter välkomna efter klockan 15 då även de bjuds på kaffe.