Hoppa till huvudinnehåll

Europamästaren Alina Strömberg: ”Jag hade aldrig vågat hoppas på guld”

Alina Strömberg, 2016.
Alina Strömberg vann EM-guld förra veckan. Alina Strömberg, 2016. Bild: All Over Press alina strömberg,stavhopp,friidrott

Helt otroligt, beskriver Alina Strömberg känslan uppe på prispallen med EM-guldet dinglande runt halsen. Larsmo IF:s stavhoppstalang har inte ännu förstått vad hon ställde till med i Tbilisi – men i Uleåborg vill hon ta FM-medalj.

Finland har många enormt duktiga stavhoppare i junioråldern – en av de allra duktigaste kommer från Larsmo och heter Alina Strömberg.

Och hon är Europamästare.

I U18-EM i Tbilisi förra helgen förbättrade Strömberg sitt personliga rekord rejält i finalen där hon slog till med 415, vilket gav guld.

Skip Instagram post

När Yle Sporten nu träffar 17-åringen efter ett lyckat kval i Kalevaspelen i Uleåborg förstår hon knappt vad hon gjort.

– Nä, jag har nog inte riktigt förstått det ännu, ler hon. Det var en otrolig känsla, men Kalevaspelen kom på direkt så jag fick tagga om och får fira guldet först senare.

Strömberg hörde inte till de allra hetaste guldkandidaterna inför EM och de finländska förhoppningarna låg i första hand på Esbo IF:s Saga Andersson som kom fyra.

– Jag trodde absolut inte på guld innan. Om jag hoppade riktigt bra tänkte jag att medalj kanske är möjligt, men jag hade aldrig vågat ens hoppas på guld.

Beskriv känslan uppe på prispallen med guldmedaljen runt halsen?

– Oj, det var nog som en..., tystnar Alina och tänker efter. Man har alltid undrat hur det känns då man ser det på tv, och nog var det en otrolig känsla att lyssna på nationalsången. Man kände att man gjort nånting bra.

”Det är därför man håller på”

Strömberg, som för första gången överskred fyra meter inomhus i vintras, hade landat på 395-400 i säsongens samtliga tävlingar inför Tbilisi, där hon på en gång höjde utomhuspersonbästat med 15 cent.

– Allting bara klaffade och det kändes till och med som om jag åtminstone hade kunnat ta 420. Hoppet på 415 hade luft emellan, men jag var ju nog så skakis efter att jag säkrat guldet att jag inte klarat av att hoppa mera, säger hon med ett skratt.

Alina Strömberg, inomhus-FM 2016.
Strömberg var fyra i inomhus-FM i vintras. Alina Strömberg, inomhus-FM 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen stavhopp

– Det här ger massor med motivation, det är ju därför man håller på. Alla träningar och alla timmar som man lägger ner – det är det här man tränar för.

Hur mycket gratulationer har du fått?

– Jättemycket, jag känner inte ens alla människorna som gratulerat, men det är ju bara roligt att folk märker vad man gjort.

Hoppas på FM-medalj

Nu förbereder sig Alina Strömberg för fler gratulationer. Hon klarade kvaltävlingen i Kalevaspelen i Uleåborg galant och har medaljchans, inte minst i och med att den färska U20-VM-bronshopparen Wilma Murto saknas.

– Jag kom hem från Georgien natten till tisdag och har bara vilat efter det. Jag har inte sovit så värst mycket och är nog lite hängig, men jag ska försöka piggna till finalen.

Minna Nikkanen är solklar guldfavorit men bakom henne tampas Strömberg om de övriga medaljerna med i första hand Aino Siitonen, Erica Hjerpe, Saga Andersson och Elina Lampela.

– Inte är det omöjligt, det såg man ju på EM, konstaterar Strömberg glatt. Jag hoppas på åtminstone fyra meter, det blir förstås hårt med medaljen, det är tajt med många över fyra meter, men vi hoppas på det bästa.

Damernas stavfinal i Kalevaspelen börjar på lördag klockan 19.05.

Läs också