Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: En sund rädsla är bra att ha

Polispådrag i München
Polispådrag i München Bild: EPA münchen,Tyskland

Yle Uutiset sände på lördagsmorgonen en extrainsatt sändning på grund av skottdramat i München med kommentarer av bland annat utrikesminister Timo Soini och polisinspektör Timo Kilpeläinen.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) säger att man på Utrikesministeriet noga följt med skottdramat.

– Det här är en mycket ledsam och karg händelse. Man funderar på vad allt det här handlar om, vad som är orsaken och vad som kommer att hända, säger Soini.

Soini påminner också om att göra en reseanmälan då man reser utomlands för att kunna få information om något exceptionellt händer.

– Det underlättar jobbet, då vi kan skicka information direkt till de finländare som vi vet att befinner sig utomlands.

Enligt Soini hade omkring 70 reseanmälningar gjorts till Münchenområdet, men efter att nyheterna om skottlossningen kom, har omkring 100 nya reseanmälningar gjorts.

Samarbete för att förhindra radikalisering

Polisinspektör Timo Kilpeläinen från Polisstyrelsen säger att sådana här händelser alltid kommer som överraskningar. Kilpeläinen säger att känslan av trygghet har förändrats i Europa.

Enligt Kilpeläinen är säkerheten i Finland tillsvidare bättre än i andra europeiska länder.

– En sund rädsla kan ändå vara bra att ha. Fast risken för ett terrorattentat i Finland inte är stor, existerar den ändå.

Kilpeläinen poängterar att tyska myndigheter inte ännu berättat om gärningsmannens bakgrund eller om han hade kopplingar till extremism. Den tyska polisen väntas hålla en presskonferens klockan 13 i dag.

Polisinspektör Timo Kilpeläinen.
Polisinspektör Timo Kilpeläinen. Polisinspektör Timo Kilpeläinen. timo kilpeläinen,Polisinspektör

På en mer allmän fråga om vad polisen i Finland gör för att förhindra extremism svarade Kilpeläinen att samarbete mellan olika aktörer är viktigt då man ska förhindra radikalisering.

– I Finland finns redan två systematiska sätt att arbeta för att förhindra extremism. Det första är att polisen utvecklar sin egen verksamhet medan det andra är att påverka grundorsakerna och hindra att människor tar till vapen.

Kilpeläinen påpekar också att arbetet som görs mot radikalisering består av ett brett samarbete mellan polisen, unga, organisationer och religiösa samfund.

Enligt Kilpeläinen bevakas tiotals misstänkta personer hela tiden och man arbetar med att förebygga möjliga attacker.

Han vill ändå påpeka att myndigheterna inte på egen hand kan hindra terrorattacker.

– Om någon känner till en person som kunde vara farlig, gäller det att genast meddela polisen.

Prideparad i Berlin i dag

På lördag kommer det också att ordnas en prideparad i Berlin, som väntas samla omkring 750 000 deltagare. Journalisten Pertti Rönkkö som befinner sig i Berlin säger att det förts fram att paraden borde ställas in på grund av händelserna i München.

Arrangörerna meddelade ändå på lördagen att rädslan inte ska vinna och att paraden kommer att ordnas.

– Men säkerhetsåtgärderna har nog ökat i Berlin. Och människor tittar misstänksamt på varandra och på hurdana väskor andra bär på, säger Rönkkö.

Läs också