Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Münchendådet hade ingen koppling till invandring eller IS

Tysklands flagga och EU-flaggan på halvstång utanför riksdagshuset i Berlin på lördagen 23.7.2016
Tysklands flagga och EU-flaggan på halvstång utanför riksdagshuset i Berlin på lördagen 23.7.2016 Tysklands flagga och EU-flaggan på halvstång utanför riksdagshuset i Berlin på lördagen 23.7.2016 Bild: EPA/MAURIZIO GAMBARINI Berlin,Riksdagen (Tyskland 1919-1933),massmord,München

Den 18-årige mannen som sköt ihjäl nio människor i och omkring ett köpcenter i München på fredagen verkar inte ha haft några politiska motiv. Det sade polisen under en presskonferens på lördagen.

Det finns inga tecken på att 18-åringen hade några medhjälpare. Dådet verkar inte heller ha någon koppling till invandring eller till islamism, uppgav Bayerns polischef Hubertus Andrä.

Enligt honom verkar gärningsmannen snarare ha haft en fascination för våldsdåd, masskjutningar och exempelvis skolskjutningar. Det visar böcker och texter som polisen lagt beslag på i gärningsmannens rum. Han bodde hos sina föräldrar.

Bayerns polischef Hubertus Andrä vid presskonferensen den 23 juli 2016 om attacken i München.
Bayerns polischef Hubertus Andrä vid presskonferensen den 23 juli Bayerns polischef Hubertus Andrä vid presskonferensen den 23 juli 2016 om attacken i München. Bild: DEBR münchen,Tyskland,presskonferens,Attacker (musiker)

På fredagen var det exakt fem år sedan Anders Behring Breiviks attack mot Utöya och regeringskvarteret i
Oslo. På en direkt fråga svarade Andrä att man inte kan utesluta en koppling till den femårsdagen.

- När någon har intresserat sig så här mycket för våldsdåd har säkert fallet med Anders Behring Breivik spelat en roll, sa Hubertus Andrä.

Tillsvidare har man inte hittat något som tyder på att dådet skulle ha kopplingar till attacken på ett tåg i Würzburg i måndags.

Vansinnesdåd?

Enligt polisen tyder det mesta på ett "vansinnesdåd".

Den 18-årige gärningsmannen var född och uppvuxen i München. Han har tidigare fått psykiatrisk vård - eventuellt för depression. Det finns också uppgifter som tyder på att 18-åringen blev mobbad av ungdomar i samma ålder.

Allt det måste polisen utreda vidare, men gärningsmannens föräldrar var så pass chockade att polisen först inte kunde genomföra ordentliga förhör med dem. Enligt uppgifter i tyska medier på lördag kväll har gärningsmannens pappa förhörts.

Det är oklart varifrån 18-åringen hade fått sitt vapen, en pistol av märket Glock som han inte hade licens för.

Många av offren var tonåringar

Nio människor dödades innan gärningsmannen tog sitt eget liv. Sju av hans dödsoffer var tonåringar. Polisen misstänker att 18-åringen via Facebook kan ha lockat människor till McDonalds-restaurangen där han började skjuta.

- Han meddelade att skulle bjuda dem på vad de ville ha, förutsatt att det inte var för dyrt. Så löd inbjudan, säger Robert Heimberger, ordförande för kriminalmyndigheten i Bayern. Heimberger understryker att detta ännu måste bekräftas.

Polisen uppger att inga turister finns bland dödsoffren, utan alla var bosatta i München. Tre var turkiska medborgare, tre var från Kosovo och ett offer var från Grekland.

27 människor skadades, fyra av de skadade är skottskadade. Åtminstone tre personer är mycket allvarligt skadade, en av dem en 13-årig pojke.

Människor lägger blommor vid ingången till tunnelbanestationen intill köpcentret Olympia på lördagen 23.7.2016
Människor lägger blommor vid ingången till tunnelbanestationen intill köpcentret Olympia på lördagen 23.7.2016 Människor lägger blommor vid ingången till tunnelbanestationen intill köpcentret Olympia på lördagen 23.7.2016 Bild: EPA/KARL-JOSEF HILDENBRAND München,massmord,Attacker (musiker),köpcentra

Enligt polisen finns ingen anledning att undvika centrum av München eller att ställa in några evenemang i staden.

Myndigheterna kommer nu också att granska om falska uppgifter i sociala medier bidrog till förvirringen efter masskjutningen i köpcentret.

Det rörde sig uppgifter om att det fanns andra gärningsmän i centrum av München och hela staden lamslogs. Ungefär 2 300 poliser deltog i polisinsatsen.

Merkel tackade polis och Münchenbor

Förbundskansler Angela Merkel tackade både polisen och invånarna i München för hur de agerat på en presskonferens på lördag.

Merkel riktade ett speciellt tack till stadens invånare som öppnade sina hem för främmande människor när kollektivtrafiken hade stoppats och folk inte kunde ta sig hem.