Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals döda i bombdåd i Kabul - de flesta hazarer

En chockad pojke sitter intill attentatsplatsen på lördagen 23.7.2016
En chockad pojke sitter intill attentatsplatsen i Kabul på lördagen 23.7.2016 En chockad pojke sitter intill attentatsplatsen på lördagen 23.7.2016 Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID Afghanistan,Kabul,terrorattacker,självmordsattacker,hazarer

Terrororganisationen Islamiska staten tog genast på sig självmordsattentatet mot en demonstration i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen. Enligt det afghanska inrikesministeriet dödades 80 människor i attacken. De flesta av dem hazarer.

Tusentals hazarer hade kommit till Kabul på lördagen för att delta i en demonstration där man krävde att en planerad kraftledning ska dras genom provinserna Bamiyan och Wardak, två provinser väster om Kabul där många hazarer bor.

Provinserna är fattigare än många andra fattiga afghanska provinser och lider av stor brist på ström.

Karta över Afghanistan med huvudstaden Kabul.
Karta över Afghanistan med huvudstaden Kabul. Bild: Yle/ Tommi Pylkkö kartor,Afghanistan

Den afghanska regeringen hävdar att projektet skulle bli allt för dyrt och försenas om ledningen dras genom de här två provinserna. Dessutom kunde det öka de etniska spänningarna i landet om andra provinser tvingades vänta på kraftledningen i flera år.

Kraftledningen genom tio afghanska provinser är del av det så kallade TUTAP-projektet som strävar efter att förbinda Aghanistan och Pakistan med centralasiatiska länder som har stora energitillgångar.

En diskriminerad minoritet

Ungefär nio procent av Afghanistans befolkning är hazarer. De är landets tredje största minoritet. De flesta av dem talar persiska och är shiamuslimer. Minoriteten har länge varit diskriminerad och tidvis utsatts för regelrätt förföljelse.

Under demonstrationen skallade slagord riktade mot president Ashraf Ghani, men också slagord som "Gör slut på diskrimineringen" och "Alla afghaner är jämlika".

Hazarernas demonstration i Kabul innan självmordsbombarna slog till 23.7.2016
Hazarernas demonstration i Kabul innan självmordsbombarna slog till Hazarernas demonstration i Kabul innan självmordsbombarna slog till 23.7.2016 Bild: EPA/JAWED KARGAR hazarer,demonstration,Kabul,Afghanistan

Säkerheten hade höjts rejält i centrum av Kabul inför demonstrationen, men självmordsbombare lyckades tydligen nästla sig in bland demonstranterna.

Enligt det afghanska inrikesministeriet dödades alltså minst 80 personer i attacken och över 230 skadades.

Män hjälper en av de skadade efter attentatet mot demonstrationen i Kabul 23.7.2016
Män hjälper en av de skadade efter attentatet mot demonstrationen i Kabul Män hjälper en av de skadade efter attentatet mot demonstrationen i Kabul 23.7.2016 Bild: EPA/HEDAYATULLAH självmordsattacker,Kabul,Afghanistan,hazarer,demonstrationer

IS meddelade rätt snabbt genom sin halvofficiella nyhetsbyrå Amaq att terrororganisationen låg bakom attentatet.

- Två av Islamiska statens krigare utlöste sina självmordsbälten bland en samling shiiter i Kabul, hette det i meddelandet. IS betraktar hazarerna som avfällingar.