Hoppa till huvudinnehåll

Åbo värd för Europas största folkdansfestival 2017

Susan Petterssons och Ben Ewalds självgjorda nyckelharpor.
Folkmusik i Pargas, arkivbild. Susan Petterssons och Ben Ewalds självgjorda nyckelharpor. Bild: Yle/Christa Mäkinen samstämt 2013

Europeade kommer till Finland för första gången 2017. 5 000 folkmusikanter och -dansare väntas delta.

Under Europeade kommer körer, musik- och dansensembler från tiotals olika länder visa upp sina färdigheter på Åbos estrader, gator och torg. I Finland finns uppskattningsvis 25 000 personer med folkdans som hobby och tiotusentals folkmusikanter, enligt Hilu Toivonen-Alastalo som är koordinator för Europeade.

Siktar på världsrekord

Finlands 100-årsjubileum ger evenemanget en extra krydda, säger Toivonen-Alastalo. I samband med det ska man också försöka slå rekord i antal människor som dansar humppa samtidigt och förhoppningsvis komma med i Guinness rekordbok.

Europeade ordnas 26–30 juli 2017.