Hoppa till huvudinnehåll

”Det görs fel saker i Finland” – Kruger vill väcka blåvit diskus

Frantz Kruger, VM 2009.
Frantz Kruger är tillbaka. Frantz Kruger, VM 2009. Bild: All Over Press Frantz Kruger,diskus

Sex års tävlingspaus bakom – och genast det längsta kastet i FM-kvalet. Den 41-årige OS-bronsmedaljören Frantz Kruger har återvänt till Kalevaspelen för att visa de yngre var skåpet ska stå.

En bekant bjässe har synts till i diskusringen under sommarens gång. Först kastade han 55,11 i Tomatspelen i Närpes, sedan 54,88 i diskuskarnevalen i Kumo, och i FM-kvalet i Uleåborg nådde han längst av alla med 56,07.

Någon regelrätt comeback är det inte frågan om, men Frantz Kruger – som egentligen avslutade karriären 2011 – ville ha ett projekt när adepten Sanna Kämäräinens säsong förstördes på grund av skada.

– Det här är ett litet personligt experiment som också kan hjälpa mig som tränare. Jag bestämde mig för att träna i sex veckor och se hur långt jag kan nå, berättar Vasa IS-kastaren.

Frantz Kruger, 2000.
Kruger på toppen av karriären vid millenieskiftet. Frantz Kruger, 2000. Bild: All Over Press Frantz Kruger,frantz kruger,diskus

– Och nog känns det ju nostalgiskt. När jag var och tittade på EM i Helsingfors 2012 märkte jag att jag saknat tävlingssituationen. Definitivt inte träningen, men nog tävling. Jag älskar det.

Hur klarar kroppen av två tävlingar (kval och final) på två dagar?

– Nå, den kommer åtminstone att vara styv på måndag, skrattar Kruger till. Den är nog ganska tänjd till det yttersta just nu, men jag går in för att utmana Pyry Niskala. Målet inför den här satsningen var att kasta 60 meter, allt annat är sen bara bonus.

Vill jobba för Finlands diskuskastning

Kruger medger att det inte målar upp en alltför munter bild av finländsk herrdiskuskastning att han med blygsamma träningsmängder är tvåa bakom Niskala (SB 61,42) i Finland i sommar.

– Inte är det ju bra, säger ex-sydafrikanen som kastade det finländska rekordet 69,97 år 2007.

– Jag vill visa att man gör fel saker i Finland. Kanske det inte alltid är så viktigt att träna så hårt. Man har alltför stort fokus på styrka framför allt i de unga åren, då man borde titta mer på tekniken. Det finns mycket att lära sig om effekt, att få styrkan överförd till metrar.

Frantz Kruger, VM 2009.
Kruger tror han har något att tillföra finländsk diskuskastning. Frantz Kruger, VM 2009. Bild: All Over Press Frantz Kruger,diskus

Kruger, som tog OS-brons i Sydafrikas färger i Sydney 2000 och blev finländsk medborgare 2006, öppnar nu för att börja arbeta för diskuskastning i sitt nya hemland.

– Jag är definitivt intresserad. Jag jobbar också inom SFI för tillfället men har inga andra personliga adepter än Sanna, så jag är utan tvekan intresserad.