Hoppa till huvudinnehåll

Från busken till ännu en medalj – Åstrand: ”Arbetslös tänker jag inte gå”

Jonathan Åstrand, Kalevaspelen 2016.
Jonathan Åstrand tog ännu en FM-medalj i Uleåborg. Jonathan Åstrand, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Jonathan Åstrand

Jonathan Åstrand har troligen gjort sitt sista lopp på FM-nivå. Närpessprinter gjorde det bra och tog brons på 200 meter i Kalevaspelen i Uleåborg. En liten dörr lämnas också öppen för en fortsättning.

Redan inför Kalevaspelen meddelade Åstrand, 30, att karriären lider mot sitt slut. De svåra senaste åren har strypt pengaströmmarna från friidrotten och redan i vintras var han tvungen att söka ett ”riktigt” jobb.

I Uleåborg koncentrerade han sig enbart på 200 meter, där han efter ett småjobbigt försöksheat tog sig till final på tid – men i finalen lyckades löpningen bättre.

Samuli Samuelsson var överlägen och vann med tiden 21,10, men efter honom korsade Ville Aarnivala mållinjen som tvåa (21,47) och Åstrand som trea med årsbästat 21,50.

– Efter försöken tänkte jag att ”nej, det här var nog det sista jag gör”. Det kändes riktigt bedrövligt, jag ville bara krypa ner i nån buske och försvinna, eller hoppa i bilen och åka hem så fort som möjligt, berättar IF Kraft-sprintern.

– Men sen tänkte jag att om det här nu är mitt sista FM så nog fan måste jag väl fara dit och åtminstone kämpa om medalj. Och nog är det skönt med medalj nu ifall det här var sista gången, det skulle nog varit surt att bli fyra.

Snart ekar kontot tomt

Bronset var karriärens åttonde Kalevaspelsmedalj för den sexfaldige mästerskapslöparen. Och antagligen den sista – men Åstrand lämnar dörren på glänt.

– Det är 80/20 just nu. Man ska aldrig säga aldrig, men inte vet jag nu riktigt vad som nu plötsligt ska komma för att jag ska ändra mig.

Pengarna är slut?

– Jo, pengarna är slut, skrattar Åstrand till. Jag får väl räkningarna och hyran betalt en månad framåt, men sen står det nog nästan noll på kontot.

Jobbjakten inleds så småningom för Åstrand, som är utbildad datanom men i vintras jobbade några månader på en verkstad i Närpes.

– Arbetslös tänker jag inte gå, jag har haft det som princip. Det har väl varit nån vecka eller två som yngre, men det vill jag inte. Det finns tillräckligt med folk som går utan jobb. Jag kämpar hellre på annat sätt för att skrapa ihop pengar.

– Avslutar jag karriären får jag tillgång till pengarna jag lagrat på förbundets låsta konto, det finns väl så pass många tusen att man klarar sig i några månader medan man letar jobb. En liten fallskärm. Men baksidan blir ju att man helt enkelt inte får tävla mera.

En stor omställning väntar

Åstrand är långtifrån säker på att hans prestationer denna säsong räcker till en plats i Finlands trupp till Sverigekampen i Tammerfors i september, men ifall han kallas in hoppas han själv det sker på 100 meter.

– Det skulle vara roligt att avsluta med ett 100-meterslopp. Man är inte lika död efter det, man klarar ju till och med av att tänka lite, ler Åstrand som alltid hört till dem som mår illa efter loppen.

Idrotten har varit en stor del av ditt liv i många års tid, hur mycket har du tänkt på vilken enorm förändring det blir för dig att lägga av?

– Jag har hållit på med friidrott i cirka 20 år varav de senaste tio mer eller mindre helhjärtat, så nog blir det en omställning. Säkert kommer jag att sakna det ifall jag... jaa, nå, vi får nu se hur det blir.

Resultat, 200 m:
1. Samuli Samuelsson 21,10
2. Ville Aarnivala 21,47
3. Jonathan Åstrand 21,50
4. Samuel Purola 21,63
5. Markus Koivula 21,78
6. Eetu Rantala 21,80
7. Visa Hongisto 21,88
8. Samuli Lehtinen 22,07