Hoppa till huvudinnehåll

Gärningsmannen i München planerade massmord i ett år

Människor sörjer och lägger blommor vid attentatsplatsen i München på söndagen 24.7.2016
Människor sörjer och lägger blommor vid attentatsplatsen i München på söndagen 24.7.2016 Människor sörjer och lägger blommor vid attentatsplatsen i München på söndagen 24.7.2016 Bild: EPA/SVEN HOPPE Dödsskjutningarna i München 2016,Tyskland

18-åringen som sköt ihjäl nio människor vid ett köpcenter i München i fredags hade köpt sitt vapen på darknet, en krypterad del av nätet. Polisen har kommit fram till att gärningsmannen hade planerat dådet i ett år.

Tysk polis kallar gärningsmannen bara David S. och vid en presskonferens på söndag eftermiddag bekräftade polisen att masskjutningen i München inte var något plötsligt infall.

Fynd i hans hem har övertygat polisen om att gärningsmannen hade planerat attacken i över ett år. Han hade bland annat besökt staden Winnenden där en 17-åring sköt ihjäl 15 människor i mars 2009. David S. ska ha fotograferat skolan där skolskjutningen inträffade.

Enligt chefen för kriminalpolisen i Bayern, Robert Heimberger, fick David S. troligen tag på sitt vapen på darknet, en krypterad del av nätet som inte kan nås via vanliga sökmotorer.

Valde ut offren slumpmässigt

Masskjutningen i München har väckt debatt om skärpta vapenlagar i Tyskland.

Gärningsmannen var fascinerad av våldsamma videospel, men polisen har inte funnit bevis på att han skulle ha haft några som helst politiska motiv.

Bland dödsoffren för attacken fanns inga klasskamrater till David S. Han tycks ha valt ut sina offer i köpcentret slumpmässigt.

Enligt polisen var han "rädd för kontakt med andra" och hade också lidit av depression. Han hade vårdats på ett psykiatriskt sjukhus i två månaders tid år 2015 och därefter i öppenvården.

Läs också