Hoppa till huvudinnehåll

Kruger visade att limpan fortfarande flyger – ”Försöker inte vara elak”

Frantz Kruger går ut ur diskusringen efter ett kast i Kalevaspelen i Uleåborg 2016.
Frantz Kruger FM-silvermedaljör i Uleåborg. Frantz Kruger går ut ur diskusringen efter ett kast i Kalevaspelen i Uleåborg 2016. Bild: All Over Press / Ville Honkonen Frantz Kruger,friidrott,diskus,Kalevaspelen

Det görs fel saker i Finland, sade Kruger i en intervju efter diskuskvalet på lördag. På söndag bevisade han det, då han efter en paus på sex år knep FM-silver i Uleåborg.

Den 41-årige Kruger kastade 57,70 i diskusfinalen och knep ett FM-silver bakom den väntade segraren Pyry Niskala. Niskalas segerkast mätte 59,57 medan Ville Kivioja tog bronset med 55,27.

Kruger kritiserade hårt den finska nivån i diskuskastning efter kvalet och bevisade den sorgliga sanningen i finalen. Sex veckors träning efter en tävlingspaus på sex år räckte till FM-silver.

– Jag vill visa att man gör fel saker i Finland. Man har alltför stort fokus på styrka framför allt i de unga åren, då man borde titta mer på tekniken, sade Kruger efter kvalet.

”Jag försöker inte vara elak”

Efter finalen, som gav nytt årsbästa och karriärens femte FM-medalj, fick Kruger fortsätta prata om vad hans och sexan Jouni Helppikangas, 45, goda placeringar skvallrar om.

– Det är lite av en ”statement” som berättar att vi kanske måste jobba för grenens framtid. Om gamla gubbar kommer med och tar medaljer och poängplaceringar, så säger det nånting, säger Kruger.

– Och vi är ju här för att hjälpa. Om nån har frågor svarar vi på dom och om nån behöver nånting finns vi här. Jag försöker inte vara elak mot nån, utan bara poängtera att vi måste utveckla grenen – annars sackar vi efter.

Öppnar för nästa år

Kruger misslyckades med att nå målet på 60 meter som han satt upp inför sin nysatsning, vilken han gjorde i och med att adepten Sanna Kämäräinen är skadad.

Samarbetet med Kämäräinen fortsätter i Vasa – och nästa sommar kan båda två tävla om FM-medaljer i Seinäjoki.

– Om nån vill utmana mig igen, så är jag där, säger Kruger och skrattar.

Herrar, diskus:

1) Pyry Niskala 59,97
2) Frantz Kruger 57,70
3) Ville Kivioja 55,27
4) Oskari Perälampi 55,12
5) Juha Lahdenranta 54,53
6) Jouni Helppikangas 53,76
7) Olli-Pekka Korhonen 52,86
8) Olli Takala 52,48
9) Teemu Poikolainen 51,07
10) Sami Aartolahti 50,63