Hoppa till huvudinnehåll

Lampenius och Lindqvist om IOK:s beslut: ”Klokt och logiskt”

OS-maskoten Vinicius välkomnar även Ryssland till Rio.
OS-maskoten Vinicius välkomnar även Ryssland till Rio. OS-maskoten Vinicius välkomnar även Ryssland till Rio. Bild: All Over Press os i rio

Enligt Yle Sportens friidrottsreferenter var det rätt beslut av IOK att låta största delen av de ryska idrottarna tävla i OS i Rio.

Referenterna Leif Lampenius och Danny Lindqvist kommenterade IOK:s färska beslut i samband med Kalevaspelen i Uleåborg.

- Beslutet känns ganska klokt och logiskt, tycker jag. Det är så stor skillnad mellan olika grenar, säger Lampenius.

- Det vet vi från andra sammanhang också att det är omöjligt att dra alla grenar över samma kamm, eller att jämföra olika grenar. Egentligen hade man kanske inte något annat val när man funderade över saken och inte lät känslorna styra, fortsätter Lampenius.

Leif Lampenius och Danny Lindqvist, EM 2016.
Leif Lampenius och Danny Lindqvist refererar friidrott även i Rio. Leif Lampenius och Danny Lindqvist, EM 2016. Bild: Yle/Janne Isaksson danny lindqvist

De ryska friidrottarna och tynglyftarna är avstängda från OS, men IOK låter de övriga grenarnas idrottsförbund avgöra själva om de låter de ryska idrottarna tävla i Rio.

- Man måste ju tänka på konsekvenserna av vad man gör också. Att bojkotta Ryssland helt och hållet kan vara farligt. Det kommer repressalier på något sätt och det finns ingen anledning att göra på det sättet heller. Man ska jobba mot dopning och då är det det vardagliga jobbet som gäller, inte bojkotter, anser Danny Lindqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport