Hoppa till huvudinnehåll

Landssorg i Afghanistan

Två afghanska kvinnor tänder ljus under en minnesstund som ordnades för de som dödats i bombattacken i Kabul där minst 80 personer miste livet.
Två afghaner tänder ljus under en minnessceremoni för bombdådets offer. Två afghanska kvinnor tänder ljus under en minnesstund som ordnades för de som dödats i bombattacken i Kabul där minst 80 personer miste livet. Bild: EPA/JAWAD JALALI Kabul,Afghanistan,ljus (konkret icke-levande objekt),Minnesstund

Afghanistan har i dag utlyst landssorg efter lördagens bombdåd, där minst 80 personer dödades och över 230 personer skadades.

Attacken riktades mot minoriteten hazarer, som just då demonstrerade i huvudstaden Kabul. På plats fanns tusentals personer, som krävde att landets regering ska dra en planerad kraftledning genom två områden med många hazariska invånare.

Områdena är mycket fattiga och lider av stor brist på ström.

Det är den mest förödande attacken i Kabul på flera år. Terrororganisationen IS har tagit på sig skulden för dådet.

Flera ledare världen över, bland dem också Finlands utrikesminister Timo Soini (Sannf), har fördömt attacken. Många anser det vara extra allvarligt att det var en fredlig demonstration som attackerades.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes