Hoppa till huvudinnehåll

Nygård belåten silverdam – men saknar fortfarande svar på EM-frågetecknen

Sanna Nygård är halva Finlands lag vid inomhus-VM i friidrott.
Sanna Nygård. Sanna Nygård är halva Finlands lag vid inomhus-VM i friidrott. Bild: Yle/Antti Koivukangas yle sporten,friidrott,tresteg

Kristiina Mäkelä tog ett lika väntat som klart fjärde FM-guld i tresteg i Kalevaspelen i Uleåborg, och lika väntad och klar var Sanna Nygårds silverpeng. Vasa IS-hopparens säsong har kantats av problem – och EM-förundran.

OS-representanten Kristiina Mäkelä hade fyra hopp en bit över 13 meter, med det längsta 13,86 i den sista omgången efter att segern redan säkrats.

Bakom EM-nian hoppade Sanna Nygård in på en trygg andra plats med resultatet 13,36. Silvret var hennes andra i Kalevaspelen, hon har även tre brons i tresteg och ett guld i längd.

– Jag visste att formen är på väg mot det bättre igen, berättar Nygård som hade svårt att få rena plankträffar på grund av luriga vindar.

– Jag har haft lite problem med baklåren egentligen hela sommaren och jag visste att om de inte stör – vilket de inte gjorde – borde det bli bra. Det var positivt. Och nog värmer ju alltid en FM-medalj.

Kristiina Mäkelä.
Kristiina Mäkelä kunde ingen rå på i trestegsfinalen. Kristiina Mäkelä. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Kristiina Mäkelä (idrottare)

Nygård hoppade 13,63 i vintras och fick åka till inomhus-VM, men sommaren har inte gått lika väl. Säsongens bästa resultat lyder 13,53, vilket är 20 centimeter från det personliga rekordet.

– Jag var i väldigt bra form på våren men efter det har jag haft jättemycket problem med hälsan och små skador, så nu är jag glad att få vara frisk och ens någorlunda hel. Hoppas formen blir bättre och det ännu kommer rekord i sommar.

Fortfarande oklart med EM

Nygård lyckades inte nå kvalgränsen till EM i Amsterdam, men märkte själv att hon möjligtvis hade haft chanser via rankinglistan, som man tar till om tillräckligt med hoppare inte klarar gränsen.

Kort före EM skrev Nygård ett blogginlägg där hon ifrågasatte urvalsprocessen och efterlyste tydliga riktlinjer av Finlands friidrottsförbund, som enligt idrottaren inte varit tillräckligt aktivt.

– Jag började kolla på rankinglistorna innan laget skulle anmälas och konstaterade ganska snabbt det finns ganska många hoppare som inte kommer att åka eftersom de till exempel inte tävlat i år. Så jag meddelade förbundet, bara så de skulle veta om att det finns en chans och att de anmäler mig, berättar Nygård.

– Men så skedde det lite missförstånd med kommunikationen och jag fick aldrig riktigt nåt svar på det, så det var en ganska jobbig vecka att bara vänta. Och sen såg jag att det funnits plats för fler hoppare till EM – och jag saknades från listan.

– Men det blev som det blev och jag borde förstås ha hoppat gränsen för att vara säker på att bli vald, konstaterar Nygård.

Har du nu i efterhand fått svar på dina frågor?

– Inte på dom frågor jag hade ställt, så det är fortfarande oklart hur det egentligen blev.

Bakom Mäkelä och Nygård tog Essi Lindgren brons med 12,85, medan Esbo IF:s Kira Kytölä efter femteplatsen i längd slutade sexa med 12,47.

Resultat, tresteg

1. Kristiina Mäkelä 13,86
2. Sanna Nygård 13,36
3. Essi Lindgren 12,85
4. Elina Torro 12,82
5. Saara Hakanen 12,69
6. Kira Kytölä 12,47
7. Salli Kokkinen 12,30
8. Elina Kostiainen 12,17

Läs också